Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 26 czerwca 2021

Klops z indyka z warzywami

 Co zrobić z mięsa mielonego, kiedy nie ma się ochoty na klasyczne mielone? Może wpadnie na obiad klops z warzywami? To taki klopsik z pyszną mięsną wkładką. Robi się raz  i dwa! Taki soczysty, bardzo apetyczny, z solidną mięsną wkładką. Dużo pieczarek, marchewki i selera naciowego. Ten klopsik wspaniale smakuje z dużą porcją purre i surówką z kapusty.  Jest delikatny, łatwo się go robi, a jest naprawdę fajną odmianą dla typowego kotleta. Lżejszy, apetyczny, na obiad ideał, szczególnie polecam na weekend, spokojnie starczy na dwa dni, a dodam jeszcze, że super smakuje na zimno z kanapką. Ja na ten weekend przygotuję taki właśnie obiad, na dwa dni. Mam kilka zaliczeń i egzaminów. Nie wiem jak to ogarnę. Trzymajcie kciuki, ja już wiem, że będzie ciężko. W końcu mam egzamin z rachunkowości, wykresów funkcji i macierzy!




Składniki:

75 dg mięsa mielonego z indyka

10 pieczarek

1 marchewka

1 seler naciowy

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

Sól

Pieprz

Ostra i słodka papryka-po pół łyżeczki

Czosnek granulowany-łyżeczka

Suszony koperek-łyżka

Do keksówki olej i bułka tarta

Do podania:

Puree, surówka z czerwonej kapusty





Siekam drobno czosnek z cebulką, podsmażam na oleju na złoto. W międzyczasie ścieram na tarce marchewkę i wrzucam na patelnię. Seler kroję w talarki, a pieczarki w drobną kosteczkę. Całość przesmażam 10 minut, doprawiam czosnkiem. 

W misce ubijam mięso z jajkiem, dodaję bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiam jednolitą masę. 

Keksówkę smaruję odrobiną oleju, wysypuję bułką tartą. Wykładam połowę porcji masy mięsnej, na nią warzywa, przykrywam resztą mięsa. Klops piekę 55 -60 minut w 190 stopniach. 

11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...