Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 23 maja 2021

Sypana szarlotka z rabarbarem

 

I znów mi rabarbarowo. Ale nazwa  bloga zobowiązuje. Będzie rabarbarowo! W końcu mamy sezon, maj, bzy i rabarbar. Pogodowo nie jest zbyt ciekawie, burze, deszcze i chłód. Zdecydowanie trzeba pocieszać się jedzeniem. Polecam więc błyskawiczną szarlotkę sypaną z rabarbarem i jabłkami. Mocno owocowa, niezbyt słodka, w sam raz do filiżanki cappucico, albo latte. Takie ciasto na niepogodę, na zabiegany dzień. Kiedy pada, kiedy jest smutno, i nawet kot śpi ciurkiem kilkanaście godzin, bo nudzi go deszcz. Wyjątkowo kruche, pięknie się kroi, nie wymaga praktycznie żadnego nakładu pracy. Idealne kiedy niezapowiedzianie wpadają sąsiedzi, albo nagle najdzie nas ochota na domową słodkość. Znika równie szybko jak się robi, więc to naprawdę najlepsza rekomendacja. Walcząc z deszczem, idę do kina. A potem znów zjem kawałek tego ciacha. A kto ze mną skusi się na sypaną szarlotkę?






Składniki:

4 duże jabłka

3 laski rabarbaru

200 gramów kaszy manny

250 gramów mąki pszennej

1 paczka cukru z prawdziwą wanilią

10 łyżek erytrytolu ( albo cukru)

150 gramów masła pokrojonego w kostkę

Sok z połówki cytryny 



Jabłka myję, obiera, ścieram na tarce. Polewam sokiem z cytryny. Rabarbar myję, obieram, kroję  w plastry, dodaję do jabłek, posypuję cukrem waniliowym. 

W drugiej misce łączę mąkę, kaszę i słodzidło. Dzielę na 3 równe części.

Tortownicę smaruję masłem, wysypuję 1.3 mieszanki suchej, na to połowę porcji owoców. Jabłka i rabarbar posypuję kolejną częścią suchej mieszanki. Połowę porcji masła wysypuję na ciasto, na to znów wykładam owoce. Ostatnią warstwą jest kasza, posypuję ją masłem. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, ciasto piekę 45-50 minut. 







28 komentarzy:

  1. o! Szarlotki w takim wydaniu jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! Uwielbiam szarlotkę!
    Pozdrawiam
    https://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomyślałyśmy o tym samym :) też robiłam szarlotkę sypaną z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym razem przepis nie dla mnie, ponieważ nie jem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudna! Muszę ją poczynić w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie spróbowałabym takiej szarlotki :D
    Musi być pyszna :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakże apetycznie wygląda, a że sezon rabarbarowy w pełni to porywam przepis.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha ! Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...