Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 20 maja 2021

Skyrowe placuszki z rabarbarem

 W końcu jest. Sezon na rabarbar! Tak go lubię, że robię z niego nie tylko kompot i ciasta, ale i obiadowe pyszności. Aczkolwiek moja propozycja będzie idealna nie tylko na obiad. Śmiało nada się na śniadanie, bądź kolację. Co proponuję? Wyjątkowo proste skyrowe placuszki. Lekkie jak puch! Aksamitne, delikatne, ale z kontrastem w postaci rabarbaru . Takie placki uratowały ostatnio mój obiad. Mam wyjątkowo pracowity tydzień, do pracy chodzę na 6 rano. Jestem zakręcona jak słoik z dżemem, tyle spraw, a dzień ucieka. Czekam na weekend. A to oczekiwanie umilam sobie takimi plackami. W sezonie na rabarbar, pozycja obowiązkowa. U Was w jakiej porze dnia zagoszczą na talerzu?



Składniki:

300 gramów skyru naturalnego

1 duże jajko

250 gramów mąki

2-3 łyżki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

2 laski rabarbaru


Dodatkowo:

masło klarowane, cukier ( u mnie erytrytol)


Rabarbar myję, obieram jeżeli skórka jest twardawa. Kroję na małe kawałki, posypuję cukrem, odstawiam na bok. 

Skyr ( albo serek waniliowy) ucieram z jajkiem. Dodaję mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodaję rabarbar, mieszam. Ciasto powinno być delikatne, gdyby było zbyt gęste, należy dodać więcej mleka. 

Rozgrzewam masło, smażę średniej wielkości placki po 1,5 minuty z każdej strony. Podaję posypane cukrem, można polać miodem i podawać z owocami. 





22 komentarze:

  1. Uwielbiam różne placki, w weekend robiłam np. jogurtowo-bananowe, ale z rabarbarem jeszcze nie próbowałam. Czas zrobić. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój synek uwielbia placuszki, może pokuszę się o taką wariacje tylko pominę cukier :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam do rabarbaru dać nieco erytrytolu by złagodzić jego smak i dodatkowo esencję waniliową:)

      Usuń
  3. Wow, nie jadłam jeszcze takich placuszków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie puszyste :) Rabarbaru nie lubię, zawsze zamieniam go na jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ mi narobiłaś apetytu. Smażę w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. Skyr to nazwa, którą pierwszy raz spotykam, rabarbar lubić lubię, ale trzeba uważać by nie przesadzić ma sporo szczawianów). ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem. Jem w sumie raz na rok w maju:)

      Usuń
  7. Takie placuszki chętnie bym zjadła :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale bym zjadła takie placki! ojeny mam na maksa ochotę ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale mi smaka narobiłaś na takie placuszki ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. o! Dzieki za inspiracje rabarbarową:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie rabarbar tylko w cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Placuszków z rabarbarem jeszcze nie jadlam, ale z pewnością muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...