Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 12 maja 2021

Babka pomarańczowo-miodowa

 

Nie miałam pomysłu na weekendowe ciacho. Albo inaczej, miałam pomysł, ale nie miałam czasu. Wiedziałam, że chcę mieć łatwy, szybki, ale i pyszny deser. Już nie mogę się doczekać tego momentu, jak na ryneczku będę kupować truskawki, a z krzaków rwać maliny. Ale na razie wciąż produkuję ciasta z owoców, dostępnych w sklepie. Tym razem padło na bardzo słoneczne ciasto pomarańczowe z przepisu Zosi Cudny. Jako, że jej wersja, była bardziej zimowa, z cynamonem i brązowym cukrem, ja to pominęłam, zależało mi na letnim smaku, soczyście pomarańczowym. Takie zaklinanie lata! A pogoda w końcu zrobiła się piękna,  więc zaczarujmy razem te  słoneczne dni, taką pyszną babką! Niech nas nie opuszczają i pozwolą nam na cudowny weekend. 







Składniki:

2 pomarańcze

3 jajka

100 gramów erytrytolu

2 łyżki miodu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

300 gramów mąki

100 ml oleju


Dodatkowo:

suszona skórka pomarańczowa

1 łyżka cukru pudru

masło i bułka tarta do formy








Pomarańcze przelewam wrzątkiem. 

Jajka ubijam z erytrytolem na jasny i puszysty krem. Z 1 pomarańczy ścieram skórkę i wyciskam sok-może być z miąższem, dodaję do jajek i ubijam dalej. Dolewam olej i miksuję dalej. 

Do masy jajecznej dodaję miód, mąkę i proszek do pieczenia, miksuję na gładkie ciasto. 

Piekarnik nagrzewam do 185 stopni-grzanie góra/dół. 



Formę do pieczenia -keksówkę, smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Z drugiej pomarańczy obieram skórkę, kroję ją w plasterki-powinno zostać ćwierć pomarańczy, układam na dnie keksówki i zalewam ciastem. Babkę piekę 50-55 minut, do suchego patyczka. 

Z reszty pomarańczy wyciskam sok, łączę z cukrem puder, polewam nią wystudzoną babkę i posypuję skórką pomarańczową. 








18 komentarzy:

  1. Super wygląda, musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, zgłodniałam na widok tej pysznej babki :D
    Pozdrawiam
    https://artidotum.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam takiej babki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe jak by smakowało z gorzkiej pomarańczy (można ją jeść ze skórką)? Przepis bardzo ciekawy. Kiedyś jadłem podobne, ale z jabłkami zamiast pomarańczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna babka, lubię cytrusowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciacho, rzeczywiście w sam raz na zaklinanie lata :) Też nie mogę się doczekać truskawek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. babeczka jak się patrzy zgrabniutka;)

    OdpowiedzUsuń
  8. porywam kawałek tego pysznego ciasta do kawy

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie wypróbuję ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...