Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 14 kwietnia 2021

Ryba w cieście piwnym

 No cóż, ryba w cieście, frytki i kiszona kapusta. Kto nie lubi takiego miksu? Ja uwielbiam. Przyznaję jednak, że jakoś nie udawało mi się zrobić idealnego ciasta do ryby. Panierka po prostu odpadała od kawałka ryby i całość była niesmaczna. Ciasto spalone mościło się na patelni,a  ryba była przesuszona i bez smaku. Ale coś się zmieniło. Odkryłam panierkowy sekret, piwo musi być prawie lodowate. Dzięki temu osiągamy sukces. Ciasto dzielnie trzyma się ryby, nie przypala się, a ryba spokojnie dochodzi pod piwnym płaszczykiem. Panierka wyszła niesamowicie chrupiąca, a ryba soczysta i delikatna. To był obiad mistrzów! Zobaczcie jakie to proste, wystarczy połączyć lodowate piwo z mąką. I już, panierka idealna gotowa. Jestem pewna, że kto raz posmakuje, ten wróci do tego przepisu nie raz, a wiele, wiele razy! Ten przepis to taki przykład dla mnie, że nie warto się poddawać, bo w końcu się uda. Tak, mi udała się ta pyszna ryba. 




Składniki:

0,5 kg filetów z dorsza

1,5 szklanki jasnego piwa -musi być bardzo zimne

1 szklanka mąki pszennej

Duża szczypta słodkiej i ostrej papryki

Sól

Świeżo mielony pieprz

Olej do smażenia

Frytki i kiszona kapusta do podania





Rybę kroję na mniejsze kawałki, posypuje solą i pieprzem, odstawiam na kwadrans. 

W dużej misce łączę lodowate piwo z mąką, cały czas mieszam je trzepaczką by nie było grudek. Doprawiam paprykami, solą oraz pieprzem.Ciasto powinno być gęste.  Kawałki ryby zanurzam dokładnie w cieście. 

Rozgrzewam mocno olej, powinno być go tyle, by ryba była dokładnie przykryta olejem. Kawałki ryby smażę po 3 minuty z każdej strony. 

Podaję filety rybne z frytkami i kiszoną kapustą. 

Smacznego. 

31 komentarzy:

  1. Smakowity zestaw, kapustka i fryteczki też mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię rybkę w cieście piwnym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo! i to jest przepis dla mnie :D pro tip z zimnym piwem jest bardzo przydany i jak widać temperatura piwa zmienia wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pysznie! Zrobię, bo w weekend przyjeżdżają do mnie świeże ryby.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię rybkę w cieście piwnym, smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham ryby w każdym wydaniu, ale nigdy nie jadłam nic jeszcze w cieście piwnym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze ryby w takim cieście.

    OdpowiedzUsuń
  8. ja średnio jadam rybki... muszę to zmienić

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryba w cieście to najlepsze co może być. W cieście piwnym jeszcze nie jadłam, więc wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię rybkę w piwnym cieście, ja do swojego dodaję jeszcze jajko. Ładnie się trzyma rybki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi właśnie z jajkiem odpadała od ryby panierka:)

      Usuń
  11. Myślę, że na taki przepis dałbym się śmiało skusić. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne zestawienie obiadowe :D Często robię rybę w cieście na szybki obiad, ale piwnego jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż ślinka cieknie, takiej ryby jeszcze nie jadłam. Lecę gotować obiad bo zgłodniałam😊

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...