Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 28 kwietnia 2021

Jogurtowa babka z kruszonką

 

Za oknem zimno, ale świeci piękne słońce.Mam nadzieję, że i taka aura rozpieści nas podczas długiego weekendu. No dobrze, lekko dłuższego, to tylko poniedziałek, ale i tak się cieszymy. Na ten weekend polecam proste ciasto. Jogurtowe o waniliowym smaku, wzbogacone o kakaową kruszonkę. Mięciutkie jak chmurka i przyjemnie chrupiące. Delikatne i niezwykle wręcz proste. Przy cieście jogurtowym najważniejsze jest to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wtedy minimalizujemy ryzyko nieproszonego zakalca. Na majówkę bardzo je polecam. Będzie w sam raz na leniwe chwile w domowym zaciszu. Ale i świetnie sprawdzi się jako ciasto spacerowe, o ile pogoda pozwoli. A na razie, wracam do pracy. Zachwycając się smakiem babki i czekając na wolny poniedziałek!



Składniki:
3 jajka
350 gramów jogurtu naturalnego
100 gramów erytrytolu (cukru, bądź ksylitolu)
350 gramów mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
4 łyżki mleka
1 łyżka proszku do pieczenia
Ekstrakt waniliowy


Kruszonka:
50 gramów masła
50 gramów erytrytolu
2 łyżki kakao
50 gramów mąki

Dodatkowo:
Masło i bułka tarta do formy




Jogurt,mleko i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
W wysokim naczyniu miksuję jajka z wybranym słodzidłem, dodaję wanilię, masa ma być jasna i puszysta. Następnie dodaję jogurt oraz olej, i dalej miksuję na jednolitą masę. 
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy jajecznej, dokładnie miksuję. 
Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą, wylewam ciasto. 
Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni . Zagniatam kruszonkę z podanych składników, posypuję wierzch ciasta. 
Babkę piekę 45 minut, do suchego patyczka. Przed pokrojeniem należy ciasto, dokładnie wystudzić. 




40 komentarzy:

  1. Prosta a pyszna. Upiekę ją sobie jutro na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham babkę! Moje ulubione ciasto. Zwłaszcza jogurtowa lub cytrynowa :) Aż mi się ochota narobiła!
    U mnie akurat majówka oznacza rocznicę i wolną sobotę w pracy, więc trochę się tym wolnym nacieszę:)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto, bardzo lubię jogurtowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ! Uwielbiam ciasta jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. taką babkę z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zrobię kiedyś taką babkę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Raczej nie wygląda na babkę, powiedziałbym keks. W każdym razie jadłbym. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, keks czy babka. U mnie na takie ciacho też się mówi babka:)

      Usuń
  8. Pychotka :) wszystko co z kruszonką biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite ciacho do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, wymieniamy się ciastami ?;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbuję z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam serdecznie ♡
    Wspaniały przepis, babka wygląda cudownie :) Jestem fanką wypieków ^^
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  13. Babka prezentuje się pysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...