Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 22 kwietnia 2021

Gulasz z indyka z cukinią i pomidorową nutą

Lekki gulasz z warzywami i mięsem z indyka. W sam raz na solidny obiad w środku tygodnia. Ten gulasz jest pełen smaku, do tego bogaty w warzywa. Ja podałam go z kaszą bulgur i buraczki na gorąco. Lepiej być nie mogło! To takie danie, które wspaniale pasuje na ten dzień , kiedy pogoda robi psikusa i znów jest chłodniej. A tak właśnie obecnie jest. Nie lubię tego! Przez 4 dni cieszyliśmy się piękną wiosną, a teraz w prognozie powrót wczesnego przedwiośnia! W taki czas nie ma to jak solidna porcja gulaszu, jak talerz pełen gęstego i aromatycznego dnia. No cóż, znów czekają nas dni wypełnione domowymi aktywnościami a  nie spacerami, ale myślę,że to tylko przejściowe. Na razie zapraszam na szybki gulasz i cóż, po takiej uczcie, nastrój musi być wspaniały. 



Składniki na 4 porcje:
0,7 kg mięsa z udźca indyka
1 duża cukinia
1 zielona papryka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 garście kaparków
1/2 szklanki  passaty pomidorowej
Sól
Pieprz
Olej rzepakowy-2 łyżki
Słodka papryka
Szczypta ostrej papryki
Suszony czosnek




Na patelni rozgrzewam olej. Cebulę siekam w kostkę, drobno siekam czosnek. Podsmażam najpierw cebulkę, dodaję czosnek. 
Mięso osuszam, kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, podsmażam 5 minut. 
W międzyczasie kroję w paski paprykę, a cukinię w półplasterki. Dodaję na patelnię i smażę kolejne 5 minut. Doprawiam danie przyprawami, dodaję passatę, duszę gulasz 20 minut. Na sam koniec dodaję  kapary. 
Gulasz podaję z kaszą i buraczkami na ciepło. 

24 komentarze:

  1. Wczoraj miałem podobny gulasz, ale tak z tajska na ostro i ryż. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, pyszny i bardzo dobrze skomponowany.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania :) udziec z indyka, to smaczne mięso, lepsze niż pierś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi smakowicie, czasem robię podobne dania. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny obiad, tylko poczekam aż buraczki ostygną :D Zdecydowanie wolę na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moi panowie przepadają za gulaszem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie już dawno nie było gulaszu. Przy najbliższej okazji zrobię wg tego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis ciekawy, ja jednak wybieram wersje warzywne. ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...