Co byście powiedzieli na danie pełne warzyw i smaku? Na włoski warzywny gulasz? Zapraszam na copanatę! Pyszne danie! W sam raz na poświąteczny czas, kiedy to na stole królowało mięsiwo. Pasztety, białe kiełbasy i szynki. A na obiad różne pieczyste. U mnie dziś będzie gościć pyszna i lekka caponata. Coś co robi się szybko, zaskakuje wyjątkowym smakiem, jest lekkie i naprawdę smakowite. Do tego można podać je z tysiącem dodatków do wyboru. U mnie będzie to ser Halloumi. Ale można podać go z pieczywem, kaszą, ryżem, makaronem. Co kto woli! Dowolność pełna. Ja próbowałam już z kuskusem i makaronem, i oczywiście bagietką. Jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku, i będziecie dosłownie wyjadać caponatę z garnka do ostatniego kawałeczka bakłażanu! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
2 średnie bakłażany
Puszka pomidorów bez skórki
1 duża czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki kaparów w oleju
3 garście zielonych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Pieprz
Ocet jabłkowy=1 łyżka
Słodka papryka mielona
Szczypta chilli
Kmin rzymski mielony
Znów rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam 5 minut, Następnie dodaję pomidory z zalewą, odłożone bakłażany, kapary i oliwki. Doprawiam, dodaję ocet. Duszę całość 40 minut.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
Nie widziałem ostatnio bakłażanów na rynku. Dzisiaj wszystko zamknięte. Jutro się przyjrzę uważnie czy nie umknęło mojej uwadze. :)
OdpowiedzUsuńmuszą być;)
UsuńAle smacznie wygląda. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie spotkałam się wcześniej z takim daniem, ale muszę przyznać,
OdpowiedzUsuńże prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam.
polecam więc!
UsuńFajny pomysł na bakłażany :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię czasem takie warzywne dania :) Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńmmm... wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńWspaniałe danie. Uwielbiam. Narobiłaś mi wielkiej ochoty.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle to musi być dobre, aż ślinka cieknie😋
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNa danie pełne warzyw zawsze się skuszę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie jadłam nic podobnego :) wygląda pysznie, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMoje ulubione włoskie smaki!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie ! Muszę kupić bakłażany i zrobić :)
OdpowiedzUsuńtrochę w stylu leczo :D
OdpowiedzUsuńzupełnie co innego;)
Usuńa mi się jakoś tak kojarzy leczowo;p
UsuńPojadłabym sobie takie jedzonko.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy ne jadłam ;)
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie!
UsuńNigdy ne jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie dania bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoje smaki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym 🙂
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo ciekawe danie, z chęcią bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiekawe danie, czasem kupuję bakłażana i nie wiem potem, co z nim zrobić, musze wykorzystać Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńTym razem nie dla mnie. Z tych głównych składników lubię tylko pomidory.
OdpowiedzUsuńdużo ma złe doświadczenia z bakłażanem czy kaparami, ja kaparów w occie nie lubię, dlatego polecam te w oleju:)
UsuńBardzo lubię takie dania - chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń