Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 6 kwietnia 2021

Caponata

 Co byście powiedzieli na danie pełne warzyw i smaku? Na włoski warzywny gulasz? Zapraszam na copanatę! Pyszne danie! W sam raz na poświąteczny czas, kiedy to na stole królowało mięsiwo. Pasztety, białe kiełbasy i szynki. A na obiad różne pieczyste. U mnie dziś będzie gościć pyszna i lekka caponata. Coś co robi się szybko, zaskakuje wyjątkowym smakiem, jest lekkie i naprawdę smakowite. Do tego można podać je z tysiącem dodatków do wyboru. U mnie będzie to ser Halloumi. Ale można podać go z pieczywem, kaszą, ryżem, makaronem. Co kto woli! Dowolność pełna. Ja próbowałam już z kuskusem i makaronem, i oczywiście bagietką. Jestem pewna, że zakochacie się w tym smaku, i będziecie dosłownie wyjadać caponatę z garnka do ostatniego kawałeczka bakłażanu! Spróbujcie koniecznie!


Składniki:

2 średnie bakłażany

Puszka pomidorów bez skórki

1 duża czerwona cebula

3 ząbki czosnku

3 łyżki kaparów w oleju

3 garście zielonych oliwek

2 łyżki oliwy z oliwek

Sól

Pieprz

Ocet jabłkowy=1 łyżka

Słodka papryka mielona

Szczypta chilli

Kmin rzymski mielony



Bakłażany dokładnie myję, kroję w półplasterki, posypuję sporą ilością soli, zostawiam na kwadrans. Następnie przelewam zimną wodą, dokładnie osuszam. Rozgrzewam łyżkę oliwy, podsmażam bakłażany przez 6-7 minut. Zdejmuję je z patelni. 

Znów rozgrzewam oliwę. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam 5 minut, Następnie dodaję pomidory z zalewą, odłożone bakłażany, kapary i oliwki. Doprawiam, dodaję ocet. Duszę całość 40 minut. 

Podaję z ulubionymi dodatkami. 

47 komentarzy:

  1. Nie widziałem ostatnio bakłażanów na rynku. Dzisiaj wszystko zamknięte. Jutro się przyjrzę uważnie czy nie umknęło mojej uwadze. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smacznie wygląda. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie spotkałam się wcześniej z takim daniem, ale muszę przyznać,
    że prezentuje się smakowicie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię czasem takie warzywne dania :) Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe danie. Uwielbiam. Narobiłaś mi wielkiej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to musi być dobre, aż ślinka cieknie😋

    OdpowiedzUsuń
  8. Na danie pełne warzyw zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam nic podobnego :) wygląda pysznie, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ulubione włoskie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne danie ! Muszę kupić bakłażany i zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie, z chęcią bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe danie, czasem kupuję bakłażana i nie wiem potem, co z nim zrobić, musze wykorzystać Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tym razem nie dla mnie. Z tych głównych składników lubię tylko pomidory.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo ma złe doświadczenia z bakłażanem czy kaparami, ja kaparów w occie nie lubię, dlatego polecam te w oleju:)

      Usuń
  15. Bardzo lubię takie dania - chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...