Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 9 kwietnia 2021

Babeczki bananowo-orzechowe

 

No dobra, kto lubi masło orzechowe i banany, ręka w górę! Ja podnoszę obie ręce, A kto lubi muffinki o tym smaku? Widzę las rąk. Zapraszam na wyjątkowe muffinki. Mięciutkie, wyjątkowo aromatyczne, przepyszne! Cudowne po prostu. Naturalnie słodkie, dodają solidną porcję energii. Banany i orzechy, to super duet na drugie śniadanie. Fajnie jest zabrać takie babeczki ze sobą do pracy. Albo na leśny spacer! Dla mnie są po prostu idealne. I takie błyskawiczne! Po prostu raz, dwa i gotowe. Mocno bananowe, wyraźnie orzechowe, i apetycznie chrupiące, dzięki dodatkowi migdałów. Zjadłam od razu dwie! To takie świetne połączenie, miękkiej babeczki, i chrupiącej, migdałowej skórki. Polecam je na weekend. Ja będę miała zajęcia cały długi weekend, rachunkowość. Już się boję!










Składniki na 8 dużych babeczek:

2 duże banany

2 pełne łyżki masła orzechowego

3 łyżki cukru trzcinowego

1 jajko

50 ml oleju

150 ml mleka migdałowego

200 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

4 garście migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 mała łyżeczka cynamonu

Kilka kropel ekstraktu z wanilii






Siekam migdały.

Banany obieram, kroję na połówki i rozgniatam. Dodaję masło orzechowe, mleko, jajko i olej, mieszam. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do bananowej masy, doprawiam wanilią i cynamonem, dodaję 3/4 porcji migdałów, mieszam niedbale. 

Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni, babeczki przekładam do foremek do babeczek-u mnie silikonowe, do połowy wysokości. Piekę je 25 minut. 


28 komentarzy:

  1. Super przepis, muszę zrobić takie babeczki 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, bardzo lubię takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie babeczki na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów. I jakie pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno nie jadłem babeczek,lubię własne masło orzechowe z orzechów włoskich. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jeja, obłędne :D Połączenie banana i masła orzechowego, to najlepszy zestaw na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Babeczki bardzo smakowite na mały i duży deser.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zjadłabym takie babeczki :D Twoje prezentują się przepysznie :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. U nas króluje ciasto bananowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne babeczki. Muszę zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...