Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 17 marca 2021

Sernik cytrynowy z białą czekoladą

 Sernik. Dla mnie to poezja smaku. Tym razem wersja z cytryną i białą czekoladą. Pomieszanie kwaśnego i słodkiego. Taki sernik na dobry weekend, dobry tydzień , na pocieszenie. A ma mnie on z czego pocieszać. W tym tygodniu mam wrażenie, że brakuje mi czasu na życie. Praca, a jak tylko wyjdę, zasiadam do zdalnej nauki. Studia, niby zaoczne, a jednak w tym tygodniu zajęcia mam w tygodniu. Dobrze, że chociaż po pracy. Aczkolwiek wracam do życia o 20. A wiadomo, to już koniec dnia. Szybko lecę do kuchni, nadrabiam braki w ilości spożytych kalorii, szybko biorę kąpiel, chwila z jogą, kwadrans z książką, sprzątanie podczas mycia zębów, i nauka. W niedzielę mam już 1 egzamin! Co za tempo! A czemu jeszcze potrzebuję pocieszenia? Mój ukochany pluszowy przyjaciel, słodki kociak uciekł i zaginął. Szukamy naszego księcia i liczymy, że wróci bezpiecznie do domku. Ach, słodkości mi trzeba!

 





Składniki:

1,2  kg twarogu sernikowego

5 sporych jajek

1 duża cytryna

50 gramów białej czekolady

2 paczki budyniu śmietankowego

80 gramów cukru

Łyżeczka pasty waniliowej

50 gramów gorzkiej czekolady

2 łyżki wiórków kokosowych


Dodatkowo:

Masło i kasza manna do formy





Czekoladę topię na parze, studzę.

Z cytryny ścieram skórkę, wyciskam sok.

Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. W dużej misie ucieram żółtka z cukrem i wanilią, na jasny krem. Następnie partiami dodaję twaróg i czekoladę. Dosypuję budynie w proszku, dodaję sok i skórkę z cytryny, miksuję. Na końcu dodaję pianę, mieszam bardzo delikatnie, aby nie naruszyć struktury piany. 

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, na dnie kładę naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piekę 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszam moc do 165 i piekę ciasto 65 minut. Po upieczeniu studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Czekoladę roztapiam, polewam nią wierzch ostudzonego ciasta, posypuję wiórkami, przed podaniem dobrze jest chłodzić przez noc w lodówce.

25 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego sernika.

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurcze wygląda to naprawdę pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie słodyczy i kwaśności to moje ulubione. Wtedy wszystko smakuje lepiej. Tak się składa, że jestem ogromną fanką wypieków z dodatkiem cytryny. Biała czekolada to również mój mały grzeszek od czasu do czasu. Z chęcią zjadłabym taki sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) widzę, że czas serników się zaczął, u mnie też akurat sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesteś Królową serników :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniczka nigdy nie odmawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale narobiłaś mi smaka! :D Prezentuje się obłędnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie robiłam sernika. Cytryna z białą czekoladą, to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie serniczek to jest to :D Kiciuś zaginął? :(

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy mogą to być jajka indycze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy ich nie używałam w kuchni, więc nie wiem :(

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...