Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 12 marca 2021

Ryż z pomarańczowymi jabłkami

 To, że uwielbiam wszystkie kaszki, już wiecie. A ryż na mleku to dla mnie istna poezja smaków! Słodki, kremowy, delikatny. Pokroję się za ten smak!  Tym razem mój ryż z jabłkami przeszedł drobny lifting. Dodałam do jabłek sok pomarańczowy i skórkę z tegoż owocu. Wyszło nieco inaczej, jak widać bardziej słonecznie i egzotycznie w smaku. Pyszny ryż, dużo jabłek i chrupiące migdały z odrobiną gorzkiej czekolady. Poezja smaków! W sam raz na pyszne rozpoczęcie weekendu. Ten tydzień był tak  ciężki i pracowity, że marzę o spokoju. Pogoda ma być typowo marcowo, wietrznie i deszczowo. Bunkruje się więc w domu, będę czytać, jeść, oglądać seriale i cieszyć ciepłem domowego ogniska! I tego spokoju Wam życzę!





Składniki:

150 gramów ryżu jaśminowego

250 ml mleka roślinnego

2 małe jabłka

1 pomarańcza

6 kostek czekolady

3 garście migdałów

2 łyżki miodu

Ekstrakt waniliowy

Pół łyżeczki cynamonu





Ryż zalewam 200 ml wody, dodaję wanilię, gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie dolewam mleko roślinne, gotuje do miękkości ryżu. Odstawiam na kilka minut.

Drobno siekam czekoladę i migdały. 

Jabłka myję i obieram, kroję w kosteczkę. Przekładam je do garnuszka, zalewam 3 łyżkami wody,dodaję cynamon. Pomarańczę parzę wrzątkiem, kroję w drobną kostkę, dodaję do jabłek razem z miodem, podgrzewam 5 minut. 

Ryż przekładam do miseczek, na wierzchu układam jabłka, posypuję pudding ryżowy orzechami i czekoladą.



27 komentarzy:

  1. Świetnie skomponowana miska. Jadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne dodatki, dawno nie jadłam takiego ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Również przepadam za tego typu kaszkami. Ryż na mleku także mi smakuje. Pora go w końcu wykonać samodzielnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach ,też uwielbiam takie danka, tylko wciąż czasu brak ostatnio , rano kawa w biegu..

    OdpowiedzUsuń
  5. To może być bardzo ciekawe połączenie. Zwłaszcza, że lubię pomarańcze. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ryż na mleku to zmora mojego dzieciństwa, ale na szczęście mi to minęło, teraz uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się bardzo smacznie :D Przepis chętnie wypróbuję :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej wersji z pomarańczą jeszcze nie jadłam, a ryż jem bardzo często. Z tą różnicą, że gotuję go jednak a wodzie, a nie na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja wolę na mleku, jeżeli podaję go na słodko:)

      Usuń
  9. oo tak takie pyszności to bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie smaków :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...