Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 19 marca 2021

Pasta wątróbkowa

Prosty ze mnie człowiek! Pasztetowa, wątrobianka, kaszanka, do tego pajda świeżego, chrupiącego chleba i jestem w niebie. W jakiejś gazetce  z przepisami, znalazłam przepis na francuską pastę do kanapek z wątróbki. Był wyjątkowo wręcz prosty, zrobiłam go bez wahania. Efekt? Świetny. Pasta smakowała jednak nie jak z Francji,a  jak nasza typowa pasztetowa! W sumie nie jadłam nigdy typowo francuskiej pasty z wątróbki, być może, że nasza pasztetowa nie powinna się tak nazywać, a jakoś tak wykwintniej? Ta pasta jest świetnym dodatkiem do tradycyjnego pieczywa. Niedawno przerzuciłam się na kupowanie pieczywa tylko z jednej piekarni, od Ryszarda Majchrowskiego. To najstarsza gdańska piekarnia, a ich chlebek foremkowy, jest wybitny. Z moją pastą to duet idealny. 





Składniki:
45 gramów wątróbki drobiowej
1 mała czerwona cebulka
3 ząbki czosnku
kawałek ostrej papryczki
6 łyżek ciepłej wody
Słodka papryka
Suszony koperek
Sól 
Pieprz
2 pełne łyżki masła klarowanego


Cebulkę siekam i wrzucam na rozgrzane masło na patelni. Drobno siekam czosnek oraz papryczkę chilli , dodaję do cebuli, smażę do zezłocenia. Wątróbkę myję, dokładnie suszę, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam na patelnię. Smażę 5 minut, doprawiam przyprawami,  dodaję wodę. Duszę zawartość patelni 10 minut. 
Mięso przekładam do blendera, miksuję na gładką masę. Przekładam do miseczki, bądź słoiczka, chłodzę przed podaniem.







24 komentarze:

  1. Nie jem wątróbki, ale rzodkieweczkę bym chętnie wzięła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiej pasty. Ciekawa potrawa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wątróbkę ale w takiej formie jeszcze nie widziałam :) Bardzo ciekawy przepis na kuchenne testowanie przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem fanką wątróbki, ale taką pastę bym spróbowała z ciekawości :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeny ja też uwielbiam pasztety, wątróbke i kaszankę :D Dla mnie to prawdziwy rarytas :D Taką pastę z chęcia bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda mimo, że nie przepadam za wątróbką ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobne pasty tylko zamiast wody dodaję wywar z rosołu. Pyszne są, dzięki za przypomnienie przepisu😋

    OdpowiedzUsuń
  9. Pamiętam ją z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię pasty kanapkowe, z wątróbki na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...