Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 6 marca 2021

Kluski śląskie i sos pieczarkowy

 Zapraszam na babciny obiad, bardzo klasyczny i tradycyjny. Kluski śląskie i pyszny sos pieczarkowy. Jak u babci! A moja babcia była wielką miłośniczką ziemniaczanej kuchni. Kluski, pierogi i placki, gościły w kuchni co piątek. I muszę przyznać, bardzo to lubiłam. Bo ja taka kluskowa jestem! Teraz kluski robię sama. Bardzo relaksuje mnie zgniatanie ziemniaków i lepienie klusek. A jedzenie? To oczywiście największa przyjemność! Proponuję je Wam dziś. Może zostały Wam z wczoraj ziemniaki? Wtedy mamy kuchnię zero waste w najczystszej formie! Zróbmy sobie sobotę jak u babci. Taki obiad  na nowo przeniosą Was do czasów dzieciństwa, kiedy rządziły kluski! A ja wyruszam na zakupy, tylko najpierw rozwieszę pranie!



Składniki:

1 kg ziemniaków

1 jajko

150 gramów mąki ziemniaczanej

Sól 

Pieprz


Sos:

0,5 kg pieczarek

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

Sól

Pieprz

2 łyżki masła klarowanego

150 ml śmietanki 30 %




Zabieram się za sos. Cebulkę i czosnek siekam, podsmażam na maśle. Pieczarki przepłukuję, dokładnie susze, kroję w grube plastry, wrzucam na patelnię i smażę około 10 minut., doprawiam, dodaję śmietankę, i chwilę razem podgrzewam. 

Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, odcedzam, jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę, odstawiam do wystudzenia. Do zimnych ziemniaków dodaję jajko, mąkę i przyprawy, zagniatam gładkie ciasto. Odrywam z niego kawałeczki, spłaszczam, w środku palcem robię wgłębienie. Kluski gotuję 6 minut we wrzącej wodzie, odcedzam, podaję z pieczarkowym sosem i ulubioną surówką. 




 

18 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...