Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 30 marca 2021

Babka herbaciano-cytrynowa

 Czas na świąteczną babkę, taką last minute. Dla tych, którzy nie lubią długiego stania w kuchni i pieczenia godzinami. Ta babka jest bardzo szybka i wyjątkowo aromatyczna. Zrobicie ją naprawdę w ostatniej chwili. Ale jest na tyle uniwersalna, że nie musi być jedynie babką świąteczną. Pasuje na co dzień i od święta. Bardzo aromatyczna, intensywnie pachnąca cytryną, miękka, delikatna, po prostu wspaniała! Bardzo relaksująca, niezbyt słodka, poprawiająca humor. Taka babka na każdy dzień. Ostatnio mam jakiś gorszy czas, dopadło mnie osłabienie związane z przesileniem. Na takie chwile najlepsze są spokojne wieczory, z serialowym maratonem i kawałkiem ciasta. Urocze zajączki dodały całości nieco wiosennego charakteru i sprawiły,że znów poczułam odrobinę dziecięcej radości! 







Składniki:

150 gramów masła

200 ml mleka

3 średnie jajka

300 gramów mąki pszennej

12 łyżek erytrytolu

1 łyżka proszku do pieczenia

2 torebki herbaty earl grey cytrynowej

Sok i skórka z 1 cytryny


Dodatkowo:

masło i kasza manna do formy










Mleko gotuję z saszetkami herbaty, studzę, wyjmuję torebki z herbatką. 

Miękkie masło ubijam z erytrytolem, dodaję sok i skórkę z cytryny, następnie partiami dodaję po 1 jajku, ciągle ubijam, na koniec dolewam aromatyczne mleko. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do reszty składników, chwilę miksuję. 

Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Formę na babkę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną, przelewam ciasto i piekę je 50-55 minut. 

Po ostudzeniu można dowolnie udekorować, posypać cukrem pudrem, albo polać lukrem.

34 komentarze:

  1. Uwielbiam takie babki. Sama pychota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z herbatą jeszcze babki nie robiłam :) Zapisuję sobie przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna babka i śliczne zajączki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny przepis, słyszałam o babce herbacianej ale jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za przepis. W piątek podejmę próbę pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie widziałem, że jest coś takiego jak erytrytol. Dobrze, że o tym napisałaś. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaczyna się czas babek :) Bardzo lubię je piec.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie brzmi. Może się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha :) Jestem fanką takich szybkich wypieków :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Na takie wiosenne przesilenie organizmu najlepsze są krótkie, popołudniowe drzemki. Uwielbiam cytrynowe babki, a takiej z herbatą jeszcze nie robiłam, na pewno jest pyszna😋

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka babka musi być przepyszna :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna babka na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...