Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 1 marca 2021

Łatwa lazania

 Lazania. O jejku, jak ja to uwielbiam! Naprawdę, wszem i wobec ogłaszam, że makaron, ser i beszamel to moje comfort food. To jedzenie poprawia mi nastrój i koi umysł. Owszem, jest to bomba kaloryczna, ale nie oszukujmy się, czasem trzeba zapomnieć o kaloriach i niekorzystnych aspektach tłuszczu i po prostu ponieść się magii smaku!  To danie na kiepski dzień, na taki dzień, kiedy pomóc może jedynie dobre jedzenie. I ten ser, i ten sos, i ten beszamel i oczywiście makaron. Taki miks jest rozkoszny, obłędny i po prostu cudowny. Najbardziej lubię tę skorupkę, lekko przypieczony ser. Taka lazania jest magiczna. Mi ostatnio zdarzyły się dwa gorsze dni, jakieś przesilenie, albo zmęczenie tym wszystkim co dookoła. I zdecydowanie pomogło mi jedzenie! Kojące, rozkoszne, apetyczne. To lazania terapeutyczna. Na dobry początek tygodnia. 



Składniki:

12 płatów lazanii

500 gramów mięsa wołowego

1 puszka pomidorów

1 mała cebula

3 ząbki czosnku

Kawałek papryczki chilli

Szklanka mleka

Pół szklanki tartego sera

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

Oliwa z oliwek 

Sól

Pieprz

Bazylia suszona

Oregano

Słodka papryka w proszku

Duża szczypta mielonej gałki muszkatałowej




Siekam drobno czosnek i cebulkę. Podsmażam na oleju, gdy się zezłocą  dodaję mięso mielone i smażę 5 minut. Następnie dodaję posiekaną ostrą papryczkę i pomidory z puszki, doprawiam solą, pieprzem, papryką i ziołami. Sos duszę 10 minut. 

W garnuszku z grubym dnem rozpuszczam masło, dodaję mąkę i ciągle mieszając tworzę zasmażkę. Następnie dodaję mleko, ser i gałkę. Mieszam kilka minut, aż całość zacznie gęstnieć. 

W naczyniu żaroodpornym na dnie rozprowadzam trochę beszamelu, układam obok siebie 3 plastry makaronu, wylewam 1/4 sosu pomidorowego, przykrywam makaronem, wylewam trochę beszamelu i na to sos pomidorowy. Tak robię trzy warstwy. Na końcu układam makaron i polewam go resztą beszamelu. Danie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę 35 minut. 


21 komentarzy:

  1. Pyszna i pożywna lazania! :)
    Dawno nie jadłam. Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. I mam w planach. Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  3. o ludu:D ale to wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam lazanię wielokrotnie, ale jeszcze nigdy z beszamelem, jakoś nie mogę się odważyć, a wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przyznam, że dawno nie jadłam lazani.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko raz próbowałam robić lazanię, ale z sosem z torebki :D Nie wyszła za dobrze. Muszę kiedyś spróbować zrobić taką od A do Z :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka domowa jest najlepsza, a naprawdę prosta!

      Usuń
  7. ojaaa, tak dawno nie jadłam lazanii!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka, trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam lazanię, mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lazania! Jak ja dawno jej nie przyrządzałam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...