Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 18 lutego 2021

Żydowski jabłecznik

 

Zapraszam na kawałek ciasta. Kawałek pysznego ciasta z jabłkami. O tej porze roku, kiedy za oknem prószy śnieg, wszystkie wypieki z jabłkami i cynamonem, zajadam z olbrzymią chęcią.  I oczywiście tak samo chętnie je piekę. Uwielbiam jak w domu unosi się aromat cynamonu, a leniwe popołudnie uprzyjemnia mi kawałek placka. To ciasto niby jest zwykłe. Ale zdecydowanie tak nie smakuje. Jest naprawdę pyszne. Delikatne, lekkie, wilgotne, mocno jabłkowe. Znika niestety błyskawicznie. Niestety, bo kiedy już zniknie, to człowieka ogarnia jakaś taka tęsknota i żal, że to już koniec. Jeżeli lubicie proste, smakowite, jabłkowe ciasta, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Tak prosto, a tak pysznie. 




Składniki:

3 duże jajka

3 duże jabłka-najlepiej kwaśne

200 ml oleju rzepakowego

300 gramów mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 łyżek erytrytolu ( można użyć cukru)

3-4 łyżki mleka

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

1 pełna łyżeczka cynamonu

1 łyżka skórki z cytryny


Dodatkowo:

Masło i bułka tarta do formy

Cukier puder



Jabłka myję i obieram ze skórki. Kroję  w plasterki, posypuję cukrem waniliowym, cynamonem i skórką z cytryny. Odkładam na kwadrans. 
Jajka ubijam ze słodzidłem na jasny krem. Dolewam olej, ciągle miksuję. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do ciasta, miksuję do połączenie składników. 
Piekarnik nagrzewam do 185 stopni. Tortownicę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę porcji ciasta. Układam połowę plasterków jabłek, zalewam ciastem i na wierzchu układam znów jabłka. 
Placek piekę 50-55 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. Ciasto z jabłkami to nasze ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam nadmiar jabłek, więc chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie fajne, nie dziwię się, że szybko znika :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie. Uwielbiam takie jabłeczniki.

    OdpowiedzUsuń
  5. I ja uwielbiam cynamonowe aromaty plus jabłka. Wypróbuję Twój przepis bardzo chętnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam:D najlepsze ciasto ever;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego jabłecznika jeszcze nie jadłam, na pewno jest pyszny;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta jabłkowe przy każdej porze roku! Ale faktycznie, gdy za oknem śnieg lub deszcz to smakują jeszcze lepiej :) Przepis wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasta z jabłkami nigdy się nie znudzą :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam domowe jabłeczniki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aromat cynamonu nie ma sobie równych :D Smakowite ciacho, zwłaszcza na zimowy dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...