Taki ryż to ja lubię! Prosto, szybko i co najważniejsze, pysznie! Dużo warzyw, dużo ryżu, dużo przypraw i oczywiście, dużo sera! Danie wyjątkowo aromatyczne, kolorowe i smaczne. Rozgrzewa, rozpieszcza, jest bardzo pożywne, w sam raz na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, i dodaje energii na resztę dnia. A ta energia znów mi jest potrzebna na naukę. Już trochę mam dość. Ale tylko jeden egzamin i wolne, całe dwa tygodnie wolne od weekendowych wykładów, a co najważniejsze, wolne od nauki. Niestety, jeżeli chce się mieć dobre oceny, to trzeba poświęcić trochę czasu na przyswojenie sobie nowej wiedzy. W każdym razie, po takim egzaminie, chętnie zjem ryż i tak posilona udam się na długi, zimowy spacer!
250 gramów ryżu
10 pieczarek
1 papryka
1 szklanka mrożonej fasolki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 gramów sera Cheddar
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżka oleju
Sól
Pieprz
Słodka papryka-szczypta
100 ml bulionu
Ryż gotuję al dente.
Warzywa myję.
Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodaję pieczarki i podduszam 5 minut. Paprykę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię, smażę razem 5 minut, na koniec dodaję fasolkę i podgrzewam 3 minuty.
Ser ścieram na tarce. Do ryżu dodaję przyprawy, łączę z warzywami i serem.Przekładam ryż z warzywami do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i zapiekam 25 minut w temperaturze 185 stopni.
Zjadłabym. Potrzebuję rozgrzewającego dania
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDzisiaj mam bardzo podobny obiadek! mniami ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego ryżu. Pychota.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDanie idealne, aromatyczne i rozgrzewające :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZ chęcią bym zjadła :) Uwielbiam curry choć w wersji wegetariańskiej nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię potrawy z dodatkiem curry:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie potrzeba wiele aby smakowało ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńIdealny przepis na tak mroźne dni :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny ten przepis
OdpowiedzUsuń:)
Usuńoooo! to są zdecydowanie moje smaki! ;D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSmakowicie, powodzenia na egzaminie.
OdpowiedzUsuń;)
Usuń:)
UsuńBardzo lubię takie dania, więc na pewno je zrobię. ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńProsto, smacznie i aromatycznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLubię takie jedzonko :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRyż z carry mogę jeść niemalże codziennie :)
OdpowiedzUsuńCzas sesji jest wyczerpujący :) ale nim się obejrzysz, będzie po wszystkim :) wiem po sobie - czasami już nie miałam sił, ale dziś znów cieszę się wolnymi weekendami i zastanawiam się, czego by się teraz pouczyć.
OdpowiedzUsuń