Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 12 lutego 2021

Zapiekany ryż curry z warzywami i serem

Taki ryż to ja lubię! Prosto, szybko i co najważniejsze, pysznie! Dużo warzyw, dużo ryżu, dużo przypraw i oczywiście, dużo sera! Danie wyjątkowo aromatyczne, kolorowe i smaczne. Rozgrzewa, rozpieszcza, jest bardzo pożywne, w sam raz na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, i dodaje energii na resztę dnia. A ta energia znów mi jest potrzebna na naukę. Już trochę mam dość. Ale tylko jeden egzamin i wolne, całe dwa tygodnie wolne od weekendowych wykładów, a co najważniejsze, wolne od nauki. Niestety, jeżeli chce się mieć dobre oceny, to trzeba poświęcić trochę czasu na przyswojenie sobie nowej wiedzy. W każdym razie, po takim egzaminie, chętnie zjem ryż i tak posilona udam się na długi, zimowy spacer!



 Składniki:

250 gramów ryżu

10 pieczarek

1 papryka

1 szklanka mrożonej fasolki

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

100 gramów sera Cheddar

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżka oleju

Sól

Pieprz

Słodka papryka-szczypta

100 ml bulionu



Ryż gotuję al dente. 

Warzywa myję. 

Pieczarki oczyszczam i kroję w plasterki. Siekam czosnek i cebulkę, podsmażam na rozgrzanym oleju przez 3 minuty. Dodaję pieczarki i podduszam 5 minut. Paprykę kroję  w kostkę, wrzucam na patelnię, smażę razem 5 minut, na koniec dodaję fasolkę i podgrzewam 3 minuty.

Ser ścieram na tarce. Do ryżu dodaję przyprawy, łączę z warzywami i serem.Przekładam ryż z warzywami do naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i zapiekam 25 minut w temperaturze 185 stopni.

33 komentarze:

  1. Zjadłabym. Potrzebuję rozgrzewającego dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj mam bardzo podobny obiadek! mniami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze takiego ryżu. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie idealne, aromatyczne i rozgrzewające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zjadła :) Uwielbiam curry choć w wersji wegetariańskiej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię potrawy z dodatkiem curry:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie potrzeba wiele aby smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny przepis na tak mroźne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. oooo! to są zdecydowanie moje smaki! ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie, powodzenia na egzaminie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie dania, więc na pewno je zrobię. ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto, smacznie i aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ryż z carry mogę jeść niemalże codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czas sesji jest wyczerpujący :) ale nim się obejrzysz, będzie po wszystkim :) wiem po sobie - czasami już nie miałam sił, ale dziś znów cieszę się wolnymi weekendami i zastanawiam się, czego by się teraz pouczyć.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...