Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 8 lutego 2021

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i serem

 

Czasem niewiele potrzeba do szczęścia. Wystarczy razowy makaron, szpinak, odrobina boczku i dużo sera. Czary mary, i wychodzi nam pyszna zapiekanka szpinakowa z makaronem. W sam raz na szybki obiad w środku tygodnia. Taki obiad kiedy ziąb na dworze, a pod nogami śnieg. Tak jest u mnie. W takie dni zapiekanka z serem, pysznym sosem, dużą porcją szpinaku i odrobiną boczku od razu dodaje sił i poprawia nastrój. Konkretna, ale zaskakująco lekka w smaku. Zdrowsza, dzięki razowemu makaronowi. Kiedyś go nie lubiłam, teraz zjadam z wielką przyjemnością. A w takich zapiekankach, z jeszcze większą przyjemnością. Tak smakowicie rozpoczynam tydzień. Znów będzie pracowicie, jeszcze dwa egzaminy przede mną. Już jestem trochę zmęczona!




Składniki:
250 gramów makaronu razowego
400 gramów mrożonego szpinaku
3 plasterki wędzonego boczku
1 średnia cebulka
3 ząbki czosnku
200 ml mleka
6 łyżek tartego sera Mozzarella
1 pełna łyżki mąki
2 łyżki masła
Sól
Pieprz biały
Gałka muszkatołowa




Gotuję makaron al dente. 
 Boczek kroję w kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam kilka minut. Siekam drobno czosnek i cebulkę, podsmażam z boczkiem. Po 3 minutach dodaję zamrożony szpinak, doprawiam solą i białym pieprzem, duszę szpinak z dodatkami 8 minut, następnie zdejmuję z patelni. 
W rondelku roztapiam masło, dodaję mąkę i zasmażam dwie minuty, następnie dodaję mleko, sól,pieprz i gałkę. Podgrzewam aż sos zacznie gęstnieć, wtedy zdejmuję go z patelni i dodaję ser, mieszam. 
Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron, na niego szpinak, mieszam. Zalewam danie sosem, posypuję serem. Zapiekankę piekę 25 minut w 190 stopniach.

21 komentarzy:

  1. Pysznie. Uwielbiam takie zapiekanki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiej zapiekanki. Wygląda rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiad :) też ostatnio przekonałam się do makaronu razowego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak widzę szpinak to już wiem, że będzie mi smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj robię niezapiekaną wersję, ale ta jest równie pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka cieknie :) Bardzo lubię wszelkie takie zapiekanki :D

    Pozdrawiam, Melka blogerka

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekanki to zawsze dobre rozwiązanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Uwielbiam połączenie makaronu ze szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne połączenie smaków, w sam raz na ten mróz za oknem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...