Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 23 lutego 2021

Spaghetti i pieczone klopsiki z indyka

Spaghetti chyba każdy lubi. Bo co tu nie lubić? Makaron, pomidory i mięso. Jak można tego nie lubić! Tym razem zrobiłam trochę inne spaghetti. Mięso mielone zamieniłam w klopsiki, które upiekłam. Zanurzone w sosie były pyszny. Do tego wyrazisty cheddar i było pysznie! W sam raz na weekendowy obiad. W niedzielę było tak pięknie i słonecznie, że skusiłam się na mały spacer po okolicy. Niestety, pogoda sprawiła, że ścieżki spacerowe tętniły życiem, więc wycofałam się w mniej oblegane miejsce. W każdym razie spacer był, dobre jedzenie było również. Jako, że to spaghetti robi się szybko, polecam je nie tylko na weekend. I nie tylko fanom makaronu. Jest tak pyszne, że polecam je każdemu!




Składniki:


400 gramów mięsa mielonego z indyka

1 puszka pomidorów bez skórki

2 cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki bułki tartej

1 duże jajko

Suszone oregano

Suszona bazylia

2 łyżki tartego Cheddara

200 gramów makaronu spaghetti

2 łyżki oliwy



Drobno siekam czosnek i cebulkę-1 cebula i 2 ząbki czosnku. Dodaję do mięsa, wyrabiam razem z jajkiem, solą, pieprzem, suszoną bazylią i bułką tartą na jednolitą masę. Formuję lekko wilgotnymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wykładam je na blachę do pieczenia. Smaruję je lekko oliwą i piekę 30 minut w 190 stopniach-w połowie pieczenia warto przewrócić klopsiki na drugą stronę. 

Siekam drobno pozostały czosnek z cebulką, podsmażam na złoto na patelni z łyżką oliwy. Dodaję puszkę pomidorów, doprawiam oregano, bazylią, solą i pieprzem. Duszę składniki 25 minut na małym ogniu.

Gotuję makaron al dente. 

Makaron polewam sosem, wykładam klopsiki, wierzch posypuję serem.

26 komentarzy:

  1. Prezentuje się przepysznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ulubiony obiad mojej córki

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój syn za to danie dałby się pokroić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, obiad jak z moich marzeń. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjadłabym, uwielbiam makaron pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam makarony, spaghetti też ( sama robię wege boloński ) , ale pomysł z klopsikami jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ojeny! idę coś zjeść, teraz!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie już po północy, ale na taki widok zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie. Makaron zawsze jest fajną opcją na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O ale się zgrałyśmy! U mnie też ostatnio na obiad wpadło prawie identyczne spaghetti i przepis właśnie wylądował na blogu :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...