Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 25 lutego 2021

Pizza domowa

Będzie wielkie wyznanie. Nigdy nie lubiłam nadmiernie pizzy. To znaczy bardzo ją lubiłam jako dziecko.Ale potem zjadłam trefny okaz, trefna musiała być szynka. W każdym razem na ponad 25 lat zapomniałam o istnieniu pizzy. Po prostu nie mogłam na nią patrzeć. Do tego stopnia, że nie mogłam siedzieć w pizzerii, bo sam zapach wywoływał we mnie nieprzyjemne odczucia. Ale czasu się zmieniły. Powstało wiele, wspaniałych miejsc z prawdziwie włoską pizzą. I jakoś powoli zaczęłam odzyskiwać do niej zaufanie. Bardzo polubiłam pizzę z pastą truflową i mascarpone. Obecnie ta pizzeria jest zamknięta, a na wynos mam zdecydowanie za daleko. Pizzę robię więc sama. Moja ostatnia produkcja, to pizza w stylu vege. Pieczarki, suszone pomidory i papryka. I wspaniały domowy sos. Pizza wyszłą prawdziwie królewska, sama nie wiem, czy nie lepsza niż z pizzerii!




Składniki:

Ciasto:
25 gramów świeżych drożdży
1 szklanka mąki pszennej- najlepiej specjalnej do pizzy
150 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka dobrej oliwy


Dodatki:
5 pieczarek pokrojonych na plasterki
8 suszonych pomidorów pokrojonych na pół
1 kulka mozzarelli
Ćwierć papryki pokrojonej w paski
`10 łyżek passatty
2 ząbki czosnku
Pół małej cebuli czosnkowej
Sól
Pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
Ostra papryka
1 łyżka oliwy




Szykuję zaczyn. Do drożdży dodaję wodę, cukier i 2 łyżki  mąki. Dokładnie mieszam, i odstawiam na kwadrans. 
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję sól, wlewam pracujący rozczyn, na koniec dodaję oliwę. Zagniatam jednolite ciasto  .Odstawiam je na godzinę w ciepłym miejscu. 
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam i raz jeszcze wyrabiam, następnie dzielę ciasto na pół, formuję dwa placki, odstawiam na 5 minut. 
W międzyczasie robię sos. Siekam drobno czosnek i cebulę, podsmażam na oliwie. Dolewam passatę, doprawiam, gotuję kwadrans. 
Piekarnik rozgrzewam do temperatury 250 stopni. Placki smaruję sosem. Na wierzchu układam pokrojone w plastry pieczarki, pomidorki i paprykę. Dodaję mozzarellę, pokrojoną  w plastry. 
Pizzę piekę 10 minut. Wierzch można polać oliwą. 

39 komentarzy:

  1. ja robię podobnie:) tylko walę do pizzy szpinak, fetę i oliwki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam domową pizzę. Pamiętam, że była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często robię pizzę :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowa jest najlepsza. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też uważam że domowa najlepsza, dorzucasz co chcesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robimy też taką domową i chyba smakuje mi bardziej niz ta z pizzerii :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowa pizza to jest to! Mój mąż jest mistrzem domowej pizzy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona twoją pizzą, muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dawno już nie jadłam pizzy, a już zwłaszcza takiej domowej! Musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. 2 smaczne pizze :) tez dzisiaj jadłam na gryczanym sodziaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się smakowicie :D Dawno nie jadłam takiej domowej pizzy,
    więc chętnie wypróbuję Twój przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie ma lepszej pizzy niż taka wykonana w domu :D
    Też kiedyś miałam przygodę z pizzą, jednak nie wpłynęło to u mnie na odbiór całego dania. Nie mogłam jedynie patrzeć na pizzę z papryką i pieczarkami bo przyprawiała mnie o dreszcze. Obecnie problem mam tylko z papryką, ale myślę, że i ją byłabym po takim czasie w końcu zjeść na pizzy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. My najbardziej lubimy taką domową :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda wspaniale. Domowa pizza najlepsza. Wszystko w niej co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma nic lepszego niż domowa pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię domowe pizze, więc to przepis dla mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam, jak ja kocham pizze! i głowę bym sobie dała uciąć, że juz komentowałam ten wpis, a tak patrze patrze i nie widze swojego komenatrza :d albo mam coś ze stronami eh :D
    Tak czy siak udanej niedzieli i kolejnego tygodnia!
    U mnie na pewno w któryś dzień wjedzie pizza taka domowa :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wyszła :) Bardzo lubię domową pizzę, chociaż oczywiście najbardziej taką prawdziwą jedzoną we Włoszech z pięknym widokiem na morze :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda jak z pizzerii, a smakuje pewnie lepiej :) Ja uwielbiam pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...