I jak tam po noworocznej przerwie? Mój Sylwester był taki jak lubię, maksymalnie domowy. Z dwudziesty raz obejrzałam Pół żartem,pół serio, zjadłam sałatkę i o pierwszej w nocy grzecznie spałam. Nowy Rok zaś oznaczał spacer nad morze i pyszny obiad. Kolejne dni minęły zdecydowanie za szybko, z dala od komputera. Było rodzinnie i domowo. Ale wracamy do Nowego Roku. Na ten obiad podałam pyszny schab na słodko. Dodatkiem były pieczone ziemniaczki i brukselka. Wyszło maksymalnie pysznie, aczkolwiek naprawdę prosto. Musicie spróbować tego schabu. Wprost rozpływa się w ustach!
Składniki:
2 kg schabu bez gości
8 suszonych śliwek
8 suszonych moreli
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
Sól
Świeżo mielony pieprz
Z przypraw i oleju robię marynatę. Mięso przepłukuję , owoce zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans.
W mięsie robię nacięcia, dokładnie obtaczam marynatą, w nacięcia wkładam owoce, mięso odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.
Zamarynowane mięso piekę przez 80 minut w 195 stopniach, w czasie pieczenia często podlewam marynatą. Mięso można podawać na ciepło, jak i na zimno, jako wędlinę.
Schab ze śliwkami uwielbiam :) Z morelami jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńo koleżanko:D takie rzeczy to mogę żreć tonami:D
OdpowiedzUsuńwpadaj więc :)
Usuńjuż pewnie pożarte;)
UsuńJuż niestety brak na stanie :)
Usuńza mało zrobione dla potencjalnych gości;p
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńTo popisowe danie mojej cioci. Uwielbiamy.
;)
UsuńMoja ciocia często przygotowuje na różne święta nadziewane mięso. Ze śliwkami jadłam, z morelami jeszcze nie.
OdpowiedzUsuńpolecam taką wersję:)
UsuńMój mąż lubi takiego schaba ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię dania mięsne ze słodkimi akcentami. Schabu w takim wydaniu jednak nie jadłam. Z pewnością musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPolecam 😁
UsuńUwielbiam takie słodko-kwaśne dania ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA mnie ucieszyło sylwestrowe "Nigdy w życiu". Też o 1.00 poszłam spać - w końcu w tym roku było tyle tego świętowania, że trzeba było się oszczędzać.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMoja mama jadła ale nie lubi takich połaczeń ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak pysznie kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubi, oj lubię :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo ciekawy przepis ( sama jestem wege, ale mam bliskich mięsożerców )
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRaz chyba jadłam schab ze śliwką na jakiejś imprezie, sama jeszcze nie robiłam...a tu jeszcze morele. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńU mnie Sylwester domowo i grzecznie.
Wszystkiego dobrego w tym nowym roku 😘
Połączenia śliwek z morelami jeszcze nie miałam przyjemności spróbować, ale taki schabik pewnie jest pyszny:) Robiłam schab z samymi śliwkami, a z morelami natomiast żeberka:)
OdpowiedzUsuń