Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 4 stycznia 2021

Schab faszerowany morelami i śliwkami

 I jak tam po noworocznej przerwie? Mój Sylwester był taki jak lubię, maksymalnie domowy. Z dwudziesty raz obejrzałam Pół żartem,pół serio, zjadłam sałatkę i o pierwszej w nocy grzecznie spałam. Nowy Rok zaś oznaczał spacer nad morze i pyszny obiad. Kolejne dni minęły zdecydowanie za szybko, z dala od komputera. Było rodzinnie i domowo. Ale wracamy do Nowego Roku. Na ten obiad podałam pyszny schab na słodko. Dodatkiem były pieczone ziemniaczki i brukselka. Wyszło maksymalnie pysznie, aczkolwiek naprawdę prosto. Musicie spróbować tego schabu. Wprost rozpływa się w ustach!




Składniki:

2 kg schabu bez gości

8 suszonych śliwek

8 suszonych moreli

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

Sól

Świeżo mielony pieprz


Z przypraw i oleju robię marynatę. Mięso przepłukuję , owoce zalewam wrzątkiem, odstawiam na kwadrans.

W mięsie robię nacięcia, dokładnie obtaczam marynatą, w nacięcia wkładam owoce, mięso odstawiam najlepiej na całą noc do lodówki. 

Zamarynowane mięso piekę przez 80 minut w 195 stopniach, w czasie pieczenia często podlewam marynatą. Mięso można podawać na ciepło, jak i na zimno, jako wędlinę. 

29 komentarzy:

  1. Schab ze śliwkami uwielbiam :) Z morelami jeszcze nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o koleżanko:D takie rzeczy to mogę żreć tonami:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności!
    To popisowe danie mojej cioci. Uwielbiamy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ciocia często przygotowuje na różne święta nadziewane mięso. Ze śliwkami jadłam, z morelami jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój mąż lubi takiego schaba ze śliwkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię dania mięsne ze słodkimi akcentami. Schabu w takim wydaniu jednak nie jadłam. Z pewnością musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie słodko-kwaśne dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie ucieszyło sylwestrowe "Nigdy w życiu". Też o 1.00 poszłam spać - w końcu w tym roku było tyle tego świętowania, że trzeba było się oszczędzać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama jadła ale nie lubi takich połaczeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak pysznie kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawy przepis ( sama jestem wege, ale mam bliskich mięsożerców )

    OdpowiedzUsuń
  12. Raz chyba jadłam schab ze śliwką na jakiejś imprezie, sama jeszcze nie robiłam...a tu jeszcze morele. Wygląda pysznie.
    U mnie Sylwester domowo i grzecznie.
    Wszystkiego dobrego w tym nowym roku 😘

    OdpowiedzUsuń
  13. Połączenia śliwek z morelami jeszcze nie miałam przyjemności spróbować, ale taki schabik pewnie jest pyszny:) Robiłam schab z samymi śliwkami, a z morelami natomiast żeberka:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...