Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 31 stycznia 2021

Klops z pieczarkami i mozzarellą

 Ten klops skradł moje kubki smakowe. I serce chyba też. Prosty klops, niby zwykłe mięso, ale jednak coś nowego i zaskakującego. Świetnie znane mięso mielone,z ciekawą,pieczarkową wkładką. Klops robi się bardzo szybko, a smakuje wspaniale. Testowałam go zarówno na ciepło, jak i zimno. I obie wersje są tak samo świetne. Wybór zostawiam Wam, może być to danie obiadowe, albo wędlina do kanapek. Wczoraj miałam taki obiad na stole. Obiad na stanie w korkach. Śnieżyca sparaliżowała Trójmiasto, na drogach szklanka, auta zamiast jechać, tańczyły, albo blokowały drogi, nie mogąc pokonać drobnych wzniesień. Zima zaatakowała pełną mocą. Aczkolwiek ja nie ukrywam, kocham tę biel. A teraz wracam do nauki. Egzaminy coraz bliżej!





Składniki:

500 gramów mięsa mielonego z indyka

8 pieczarek

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

1 łyżka oleju

Po dużej szczypcie słodkiej papryki, granulowanego czosnku i suszonej natki pietruszki

Sól

Pieprz

2 łyżki masła plus łyżka bułki tartej



Pieczarki myję, dokładnie suszę i kroję w kostkę. Siekam drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzewam olej na patelni, podsmażam czosnek z cebulką, dodaję pieczarki, smażę około 10 minut. Studzę. Mozzarellę rwę na małe kawałeczki, 

Dokładnie wyrabiam mięso z przyprawami, jajkiem i bułką tartą. 

Keksówkę smaruję masłem, wysypuję bułka tartą,wykładałam połowę porcji mięsa, na to kładę pieczarki i mozzarellę, przykrywa resztą mięsa. Klops piekę 55 minut w 190 stopniach. 

Smakuje świetnie zarówno na zimno, jak i na ciepło z ziemniakami i surówką.

26 komentarzy:

  1. Ja czasem pieczarki dodaję też do zwykłych kotletów mielonych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis warty wypróbowania :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania z niespodzianką w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały! Wieki nie robiłam. Dziękuję za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie połączenie;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki klops to bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...