Ostatnio było fit ciasto mango, a teraz fit ciasto marchewkowe. Zdrowsze, a tak samo smaczne! Pysznie marchewkowe, rozkoszne pyszne. W sam raz na drugie śniadanie, albo pyszny deser. W taki kolejny, zimowy dzień, nie ma to jak zapach cynamonu, który unosi się w całym domu! Nie wiem jak u Was, ale u mnie napadało białego puchu przez całą noc i znów jest pięknie i zimowo. Uwielbiam taką aurę. Nawet jakoś tak milej mi się siedzi w pracy i pracuje, kiedy za oknem tańczy śnieg. Dzisiejszy dzień, jak każdy z ostatnich będzie męczący, wypełniony nauką i projektami. Znów będę walczyć z niedoczasem i zmęczeniem. Ale z pewnością znajdę 5 minut dla siebie. Ja, czekoladowo-marcepanowa herbata i kawałek tego ciasta. I będzie mi błogo!
Składniki:
2 duże jajka
100 ml oleju
200 ml maślanki
300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej
2 starte na drobnej tarce marchewki
100 gramów erytrytolu
1 duże jabłko
4 garści płatków migdałowych
Pół szklanki rodzynek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
Dodatkowo :
Olej rzepakowy i wiórki kokosowe do formy
3 kostki gorzkiej czekolady, drobno posiekane orzechy.
W dużej misce ucieram jajka z cynamonem i erytrytolem, na koniec dolewam olej i maślankę. Dodaję mąkę, startą marchewkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Gdy ciasto jest już wymieszane, dodaję rodzynki i migdały, a na końcu jabłka. Mieszam delikatnie.
Formę do pieczenia smaruję olejem, posypuję wiórkami, wylewam ciasto.. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Ciasto piekę 45-50 minut ,do suchego patyczka.
Gdy ciasto jest wystudzone ścieram na wierzch gorzką czekoladę , i posypuję orzechami.
Bardzo fajny przepis na ciasto :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
;0
UsuńBardzo fajne ciasto, z takich składników musi być pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIt is exactly what you need to do your task writing. Uncommon help for your interesting assignments , come and get what you need.
OdpowiedzUsuńuuu wygląda ciekawie;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMyślę, że po kawałku tego ciasta cukier nie poszybowałby strasznie dużo ponad normę. Jestem łasuchem, a muszę cukier i wiele innych produktów ograniczać:)
OdpowiedzUsuńtutaj nie ma białego cukru, ostatnio unikam cukru i staram się używać zdrowszej mąki, bo mam rodziców cukrzyków:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńspróbuj koniecznie!
UsuńSuper, poproszę kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda bardzo smacznie 🙂
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak fit to bym bardziej mam ochotę :p
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSzkoda, ze nie mam piekarnika, bo narobiłaś mi smaka na to ciasto:D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiasto marchewkowe uwielbiam :) Ten przepis jest inny, niż ten który znam więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakie caista lubię. Bardzo chętnie bym zjadła nie jeden kawałek...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWpraszam się na kawałeczek ^^
OdpowiedzUsuńMarchewkowe biorę w ciemno :) Zwłaszcza, jeśli jest fit.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta! Twoje wygląda na naprawdę dobre.
OdpowiedzUsuńMarchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast :) Sama piekłam raz, ale nie w wersji fit. Uwielbiam posmak cynamonu i tę wilgotność ciasta, miękkość. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMniam, aż bym zjadła.
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy ciasto marchewkowe, choć ostatnio dla odmiany zrobiłam jabłkowo-imbirowe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń