Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 28 stycznia 2021

Fit ciasto marchewkowe

 Ostatnio było fit ciasto mango, a teraz fit ciasto marchewkowe. Zdrowsze, a tak samo smaczne! Pysznie marchewkowe, rozkoszne pyszne.  W sam raz na drugie śniadanie, albo pyszny deser. W taki kolejny, zimowy dzień, nie ma to jak zapach cynamonu, który unosi się w całym domu! Nie wiem jak u Was, ale u mnie napadało białego puchu przez całą noc i znów jest pięknie i zimowo. Uwielbiam taką aurę. Nawet jakoś tak milej mi się siedzi w pracy i pracuje, kiedy za oknem tańczy śnieg. Dzisiejszy dzień, jak każdy z ostatnich będzie męczący, wypełniony nauką i projektami. Znów będę walczyć z niedoczasem i zmęczeniem. Ale z pewnością znajdę 5 minut dla siebie. Ja, czekoladowo-marcepanowa herbata i kawałek tego ciasta. I będzie mi błogo!


Składniki:

2 duże jajka

100 ml oleju

200 ml maślanki

300 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej

2 starte na drobnej tarce marchewki

100 gramów erytrytolu

1 duże jabłko

4 garści płatków migdałowych

Pół szklanki rodzynek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cynamonu


Dodatkowo :

Olej rzepakowy i wiórki kokosowe do formy

3 kostki gorzkiej czekolady, drobno posiekane orzechy.




Jajka i maślankę wyjmuję z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem ciasta. Rodzynki zalewam wrzątkiem, odstawiam na kilka minut, odcedzam. Jabłko kroję w drobną kostkę.

W dużej misce ucieram jajka z cynamonem i erytrytolem, na koniec dolewam olej i maślankę. Dodaję mąkę, startą marchewkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Gdy ciasto jest już wymieszane, dodaję rodzynki i migdały, a na końcu jabłka. Mieszam delikatnie. 

Formę do pieczenia smaruję olejem, posypuję wiórkami, wylewam ciasto.. Piekarnik rozgrzewam do 185 stopni. Ciasto piekę 45-50 minut ,do suchego patyczka.

Gdy ciasto jest wystudzone ścieram na wierzch gorzką czekoladę , i posypuję orzechami. 


34 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis na ciasto :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciasto, z takich składników musi być pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. It is exactly what you need to do your task writing. Uncommon help for your interesting assignments , come and get what you need.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że po kawałku tego ciasta cukier nie poszybowałby strasznie dużo ponad normę. Jestem łasuchem, a muszę cukier i wiele innych produktów ograniczać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tutaj nie ma białego cukru, ostatnio unikam cukru i staram się używać zdrowszej mąki, bo mam rodziców cukrzyków:)

      Usuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze takiego ciasta. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smacznie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak fit to bym bardziej mam ochotę :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, ze nie mam piekarnika, bo narobiłaś mi smaka na to ciasto:D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto marchewkowe uwielbiam :) Ten przepis jest inny, niż ten który znam więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie caista lubię. Bardzo chętnie bym zjadła nie jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wpraszam się na kawałeczek ^^

    OdpowiedzUsuń
  14. Marchewkowe biorę w ciemno :) Zwłaszcza, jeśli jest fit.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam ciasta! Twoje wygląda na naprawdę dobre.

    OdpowiedzUsuń
  16. Marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast :) Sama piekłam raz, ale nie w wersji fit. Uwielbiam posmak cynamonu i tę wilgotność ciasta, miękkość. Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubimy ciasto marchewkowe, choć ostatnio dla odmiany zrobiłam jabłkowo-imbirowe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasta marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...