Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 13 stycznia 2021

Afrykański gulasz

 Czas na gulasz pełen warzyw i pełen smaku! Lekkie, bo zupełnie bez mięsa. Pełne warzyw i orzechowego smaku. Nie sądziłam, że tak prosto, można przygotować tak pyszne danie. Gulasz naprawdę zaskoczył mnie swoim smakiem, bardzo pozytywnie. Wyjątkowy miks warzyw i masła orzechowego. Nie sądziłam, że orzechy aż tak pasują do fasolki! W połączeniu z ryżem dostajemy pyszny obiad, który pachnie obłędnie. Będę szczera, ten gulasz tak pachnie, że z trudem mogłam wytrzymać ten czas kiedy się gotował! Chciałam zjeść go natychmiast. Nie sądziłam,że danie tylko z warzyw,może być aż tak sycące i aromatyczne. Po prostu totalne smakowe zaskoczenie! Musicie spróbować. Ten gulasz wspaniale rozgrzeje w te zimowe dni. Będzie przyjemnie koił duszę i ciało po zimowym spacerze. U mnie w końcu pojawiła się prawdziwa zima, jest biało, zimnawo, przepięknie!


Składniki:
2 cebule
2 średnie marchewki
1 duża cukinia
250 gramów pieczarek
Puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 Szklanka masła orzechowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy Garam Masala
Sól
Pieprz


Do podania- ryż jaśminowy

Siekam cebule i czosnek, rozgrzewam olej i podsmażam 3 minut. 
Obieram marchewkę, kroję ją w półplasterki i wrzucam na patelnię. Kiedy smaży się marchewka, zajmuję się pieczarkami. Opłukuję je, i drobno kroję, wrzucam na patelnię i smażę 5 minut. Cukinię obieram, kroję w półplasterki, dodaję do warzyw na patelni i smażę kolejne 5 minut. Teraz czas na dodanie pomidorów, oraz fasoli, doprawiam przyprawami i dodaję masło orzechowe do gulaszu. Przykrywam garnek i podgrzewam gulasz przez 30 minut. 
Gulasz podaję z ryżem, posypuję orzechami. 

27 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba. Na pewno go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, ciekawy dodatek w postaci masła orzechowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne sycące na zimę idealne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gulaszu bez mięsa chyba jeszcze nigdy nie jadłam ;o

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojemu mężowi taki gulasz pewnie by smakował.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile porcji? Przepis z jakiść książki, czy Twoja wariacja? :)

    Od dawna zamierzem zrobić podobny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi wyszło na dwa dni dla dwóch osób :) Przepis mam od siostry, ja zapomniałam kupić paprykę, i od siebie dodałam cukinię i pieczarki bo miałam ;) Polecam, smakuje świetnie, mocno orzechowo!

      Usuń
    2. Super to teraz lec do biedry po nowe masło go vege bo jest promka 2+1 gratis ;D

      Usuń
  7. Mocno orzechowy - podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, ale bym taki zjadła. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny, nietuzinkowy przepis dla wege i nie tylko. BArdzo ciekawe połączenie składników :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki gulasz warzywny to coś dla mnie, więc chętnie wypróbuję przepis. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze chyba gulaszu bez mięsa nie jadłam, myślę, że posmakowałoby mi takie danie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...