Czas na gulasz pełen warzyw i pełen smaku! Lekkie, bo zupełnie bez mięsa. Pełne warzyw i orzechowego smaku. Nie sądziłam, że tak prosto, można przygotować tak pyszne danie. Gulasz naprawdę zaskoczył mnie swoim smakiem, bardzo pozytywnie. Wyjątkowy miks warzyw i masła orzechowego. Nie sądziłam, że orzechy aż tak pasują do fasolki! W połączeniu z ryżem dostajemy pyszny obiad, który pachnie obłędnie. Będę szczera, ten gulasz tak pachnie, że z trudem mogłam wytrzymać ten czas kiedy się gotował! Chciałam zjeść go natychmiast. Nie sądziłam,że danie tylko z warzyw,może być aż tak sycące i aromatyczne. Po prostu totalne smakowe zaskoczenie! Musicie spróbować. Ten gulasz wspaniale rozgrzeje w te zimowe dni. Będzie przyjemnie koił duszę i ciało po zimowym spacerze. U mnie w końcu pojawiła się prawdziwa zima, jest biało, zimnawo, przepięknie!
Kontakt:
magda_girsztowt@wp.pl
środa, 13 stycznia 2021
Afrykański gulasz
Składniki:
2 cebule
2 średnie marchewki
1 duża cukinia
250 gramów pieczarek
Puszka czerwonej fasolki
1 puszka pomidorów bez skórki
1 Szklanka masła orzechowego
3 łyżki orzeszków ziemnych
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
1 mała papryczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka przyprawy Garam Masala
Sól
Pieprz
Do podania- ryż jaśminowy
Siekam cebule i czosnek, rozgrzewam olej i podsmażam 3 minut.
Obieram marchewkę, kroję ją w półplasterki i wrzucam na patelnię. Kiedy smaży się marchewka, zajmuję się pieczarkami. Opłukuję je, i drobno kroję, wrzucam na patelnię i smażę 5 minut. Cukinię obieram, kroję w półplasterki, dodaję do warzyw na patelni i smażę kolejne 5 minut. Teraz czas na dodanie pomidorów, oraz fasoli, doprawiam przyprawami i dodaję masło orzechowe do gulaszu. Przykrywam garnek i podgrzewam gulasz przez 30 minut.
Gulasz podaję z ryżem, posypuję orzechami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo mi się podoba. Na pewno go zrobię.
OdpowiedzUsuńwarto!
UsuńBardzo fajny pomysł, ciekawy dodatek w postaci masła orzechowego :)
OdpowiedzUsuńrobi robotę!
Usuńfajne sycące na zimę idealne;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńGulaszu bez mięsa chyba jeszcze nigdy nie jadłam ;o
OdpowiedzUsuńwarto spróbować!
UsuńMojemu mężowi taki gulasz pewnie by smakował.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIle porcji? Przepis z jakiść książki, czy Twoja wariacja? :)
OdpowiedzUsuńOd dawna zamierzem zrobić podobny :)
mi wyszło na dwa dni dla dwóch osób :) Przepis mam od siostry, ja zapomniałam kupić paprykę, i od siebie dodałam cukinię i pieczarki bo miałam ;) Polecam, smakuje świetnie, mocno orzechowo!
UsuńSuper to teraz lec do biedry po nowe masło go vege bo jest promka 2+1 gratis ;D
UsuńMocno orzechowy - podoba mi się :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMniam, ale bym taki zjadła. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńRewelacyjny, nietuzinkowy przepis dla wege i nie tylko. BArdzo ciekawe połączenie składników :-)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję,że przypadnie Ci do gustu:)
UsuńTaki gulasz warzywny to coś dla mnie, więc chętnie wypróbuję przepis. ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOj ja lubie takie dania :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeszcze chyba gulaszu bez mięsa nie jadłam, myślę, że posmakowałoby mi takie danie ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń