Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 28 grudnia 2020

Pasta alla Norma

Święta, święta i znów po. Jak zwykle minęły za szybko. W tym roku nie zrobiłam nadmiaru jedzenia, było akurat. Wczoraj na obiad miałam już dość mięsa i ciężkich dań. Musiałam zjeść coś warzywnego i lżejszego niż świąteczne menu. Tak więc powstała ta pyszna pasta, czyli makaron z bakłażanem i pomidorami. Pełnia smaku małym kosztem sił. Pyszne, smaczne, sycące, delikatne. Można użyć razowego makaronu, po ostatnich dniach będzie to bardzo dobre dla naszego organizmu. Ja na 3 dni wracam do codzienności. Praca i dom. A potem kolejny dłuższy weekend, a na razie myślę o tym, kiedy skończy mi się praca, kiedy wrócę do domu i kiedy znów odpocznę! 





Składniki:

1 bakłażan

Puszka pomidorów bez skóry

3 ząbki czosnku

Serek biały typu włoskiego

Makaron spaghetti

Sól

Świeżo mielony pieprz

Ostra papryka-szczypta

Oliwa z oliwek- 2 łyżki.


Makaron gotuję al dente. 

Bakłażan kroję w kostkę, posypuję sporą ilością soli, odstawiam na kwadrans, po tym czasie przepłukuję dokładnie pod bieżącą wodą. 

Rozgrzewam oliwę- 1 łyżka, siekam czosnek i przesmażam go na złoto. Na patelnię dodaję bakłażan, po 3 minutach zdejmuję warzywa z patelni. Znów wlewam olej na patelnię, przekładam pomidory, doprawiam, duszę 5 minut, następnie dodaję bakłażany, podduszam minutę. 

Do miseczek wkładam makaron, polewam sosem, posypuję kawałkami sera, posypuję solą i pieprzem.


22 komentarze:

  1. WOW! It's yummy!

    https://marylyl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. :) Moja mama jak zwykle na święta zrobiła mnóóóóśtwo jedzenia. O tyle dobrze, że miała komu je oddać. Jednak na bieżące potrzeby było go o wieeele za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo bardzo lubię takie dania. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię. Mniammmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, bardzo lubię :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...