Ten czas grudniowy jest piękny, ale wyjątkowo zabiegany. Nie zawsze mamy by szykować wymyślne i czasochłonne obiady. W taki właśnie dzień powstał ten makaron. Niesamowicie prosty, a przy tym bardzo smaczny. U mnie takim szalonym dniem była sobota. Porządki przedświąteczne trwały od samego rana, do wieczora. Wiele się działo, bo w wiele kątów zajrzałam pierwszy raz od przeprowadzki. Ale było warto trochę się pomęczyć. W odświeżonym wnętrzu, choinka wygląda iście magicznie!
Składniki:
250 gramów makaronu ( u mnie resztki penne i świderków)
10 pieczarek
150 ml śmietany 18 %
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartego Parmezanu
Świeżo mielony pieprz
Sól
Gotuję makaron al dente.
Pieczarki przepłukuję, dokładnie osuszam. Kroję w półplasterki. Siekam drobniutko czosnek z cebulką, podsmażam na klarowanym maśle 2 minuty, dodaję pieczarki. Smażę 5-6 minut, doprawiam i zalewam śmietaną i podgrzewam 3 minut. Makaron wykładam na talerz, polewam sosem i posypuję serem. Warto posypać świeżo mielonym pieprzem.
Jakie pyszności- bardzo lubię takie pomysły na wykorzystanie pieczarek i makaronu :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię taki sosik☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTaki makaron to dla mnie danie ponadczasowe, zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo dobre jedzonko. Uwielbiam makaron z takim sosem.
OdpowiedzUsuń;)
Usuńpycha;D ja jeszcze szpinak bym dodała;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuń:D
UsuńUwielbiam. A tak dawno nie jadłam...
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam takie makarony ��
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam pieczarki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIle porcji z przepisu? :)
OdpowiedzUsuńdwie spore
UsuńAha ;)
UsuńUwielbiam, mam tylko problem z parmezanem bo nie przepadam.
OdpowiedzUsuńMożna pominąć :)
UsuńJeden z moich ulubionych obiadów kiedy jeszcze mogłam jeść makaron, śmietanę i ser :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńlubię czasem taki szybki obiad, chociaż ja przygotowuję w wersji wegańskiej :D
OdpowiedzUsuńBLOG
YOUTUBE
:)
UsuńUwielbiam makarony :) Muszę spróbować takiej wersji!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
www.twinslife.pl (klik)
Polecam!
UsuńMniam :-)
OdpowiedzUsuń