Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 9 grudnia 2020

Holenderskie mini pierniczki

Pierniki. To zapach Świąt, zapach spokoju. Cynamon, imbir, kakao, pierwsza, druga blacha. Zapach piernika to świąt, zapach miłej krzątaniny. Pierniki piekę dużo wcześniej, na kilka tur. Zajadam podczas świątecznych przygotowań, jak i obdarowuję przyjaciół. Co roku robię coś nowego. Tradycyjne w różnych kształtach. Miękkie a la Katarzynki, krajanka w lukrze. Tym razem wypróbowałam bardzo szybki przepis na holenderskie mini pierniczki. Robią się błyskawicznie i nie wymagają wałkowania, ani wyrabiania. Są bezproblemowe. A jak pachną! Jako, że są malutkie to podjada się, a to jeden, a to drugi i bach, znika cały słój! Nawet nie wiesz kiedy! Te pierniczki staną się moim hitem. Są idealne na prezent, już trafiły do kilku osób i każdemu smakowały. Najlepiej się je podjada wieczorem,maczając pierniczki w gorącej i aromatycznej herbatce. Czytam z nimi książkę, słucham świątecznych melodii i przenoszę w błogi świat świątecznej magii!



Składniki:
1 pełna szklanka mąki pszennej 
70 gramów masła
50 gramów cukru trzcinowego
1 łyżka miodu
3 łyżki mleka
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piernika


Przesiewam suche składniki do dużej miski. Siekam masło, dodaję do miski razem z miodem i mlekiem, szybko zagniatam gładkie ciasto. 
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Blachę do pieczenia wykładam papierem. Z ciasta odrywam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układam je na blaszce. Piekę pierniczki 20 minut.




25 komentarzy:

  1. Urocze! Wolę takie małe ciasteczka, niż wielkie pierniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja uwielbiam pierniki w każdej formie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam je :D aż poczułam ich smak :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne, przyda mi się taki przepis na pierniczki "last minute" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachęciła mnie Pani swoim wstępem, mam tylko pytanie, czy 1 szkl. to 250 ml? Pozdrawiam.M.

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczności!!! chociaż nie przepadam za piernikami to z chęcią bym takiego sprobowała

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczne, takie na jeden kęs :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis i piękne zdjęcia :) W moim rodzinnym domu pierniczki zagościły dopiero kilka lat temu, zawsze pieczemy amoniaczki. Piernika jako ciasta też nigdy się nie piekło, w tym roku będzie mój pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne zdjęcia i ciekawe te pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne do podjadania, żeby wczuć się w świąteczny nastrój :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...