Składniki:
1 kalafior
300 gramów kaszy jaglanej
1 duże jajko
5 plastrów żółtego sera
6 łyżek bułki tartej plus jedna
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego czosnku
Sól
2 łyżki oleju rzepakowego
Sos:
6 dużych pieczarek
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
5 łyżek śmietanki kremówki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka klarowanego masła
Sól i pieprz
Zaczynam od przygotowania sosu pieczarkowego. Pieczarki opłukuję, dokładnie suszę, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na klarowanym maśle na rumiano, dodaję pieczarki i podsmażam około 7 minut. Śmietanę łączę z mąką, delikatnie dodaję do pieczarek, mieszam, zdejmuję patelnię z kuchenki.Doprawiam solą i pieprzem.
Gotuję kaszę do miękkości.Na ostatnie 10 minut gotowania dodaję różyczki kalafiora, kaszę i kalafiora miksuję na jednolitą masę, odstawiam na kwadrans do wystudzenia. Do masy wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, posiekany ser i wszystkie przyprawy, mieszam aż masa będzie idealnie gładka.
Z masy formuję kotlety, panieruję w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto po 5 minut z każdej strony.
Podaję z sosem pieczarkowym.
Mniam, pyszniutkie kotleciki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie kotlety są pyszne.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWegetarianką nie jestem ale takie kotlety bym chętnie zjadla ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZjadłabym sobie taki obiadek ale ja ciągle na diecie :(
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJejku jak to smacznie wygląda. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJesteś Mistrzynią Domowej Kuchni.. Chłopak pewnie zajda sie ze smakiem :D A jak tam sobie radzi? :)
OdpowiedzUsuńChyba nie narzeka :) przynajmniej nie głośno :)
UsuńNadal wege? :)
UsuńPrzepysznie prezentują się te kotlety jaglane :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
UsuńJa jestem zdeklarowanym mięsożercą, ale ostatnio coraz częściej sięgam po przepisy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Mam wrażenie, że mój organizm to lubi. Poza tym zawsze myślałam, że takie dania są mdłe i niesmaczne, a to wszystko kwestia właściwego przygotowania i doprawienia.
OdpowiedzUsuńTak, polecam eksperymentować z wegetariańską kuchnią :)
UsuńCiekawa alternatywa dla klasycznych mielonych, lubię takie eksperymenty :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSuper. Danie na każdy czas.
OdpowiedzUsuńNie mogę jeść kaszy jaglanej, ale jakby zastąpić ją np. białą gryczaną, to pewnie kotlety też byłyby smaczne:)
OdpowiedzUsuńJestem wegetarianką zatem z tym przepisem idealnie trafiłaś w moje gusta. Chętnie go wypróbuję bo zapowiada sie pysznie <3
OdpowiedzUsuń