Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 6 listopada 2020

Gulasz z indyka z warzywami

 Jest jesień, czyli czas na aromatyczne dania. Na długo gotowane mięsiwa. Na gulasze. Na taki gulasz w aksamitnym sosie, pełnym warzyw. Im dłużej gotowany tym lepiej, najlepszy na drugi dzień. Wspaniały z kaszą, albo z wiejskim pieczywem. No i jak najbardziej jest to danie na weekend. Bo można dłużej gotować i czekać cierpliwie na efekt swojej pracy. Taki gulasz przyjemnie rozgrzewa, wręcz otula. Rozjaśnia trudne chwile.A tych jak wiadomo, ostatnio nam nie brakuje. Wszystkie prace kuchenne, mają na mnie kojący wpływ. Uwielbiam gotować i to gotowanie zdecydowanie poprawia mi nastrój. A jak jest u Was? Co planujecie na weekendowy obiad? Może skusicie się na taki gulasz? Ja tymczasem odliczam czas do końca tygodnia pracy. Jeszcze moment, jeszcze chwila i upragniony piątkowy relaks przede mną!




Składniki:

0,7 kg mięsa z udźca indyka

2 marchewki

2 małe cebule

1 duża czerwona papryka

7 małych pieczarek

3 ząbki czosnku

Kieliszek czerwonego wina

2 łyżki koncentratu pomidorowego

200 ml bulionu

1 czubata łyżka mąki

2 łyżki oleju rzepakowego

Łyżeczka słodkiej papryki

Pół łyżeczki ostrej papryki

1 suszonej włoszczyzny

2 listki laurowe

4 ziela angielskie

Sól

Pieprz


Do podania:

kasza bulgur, natka pietruszki, ogórki kiszone


Zaczynam od pokrojenia mięsa w kostkę, doprawienia solą i pieprzem, posypania mąką. Przekładam kawałki mięsa na rozgrzaną patelnię- z jedną łyżką oleju, smażę mięso przez 4 minuty, często mieszając. Zdejmuję je z patelni. 

Kroję w plastry cebulę i czosnek, podsmażam na kolejnej rozgrzanej łyżce oleju. Po 2 minutach dodaję marchewkę pokrojoną w talarki, następnie posiekane w plastry pieczarki, oraz pokrojoną w paski paprykę. Warzywa smażę przez 8-10  minut. 

Mięso i warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam je bulionem winem , doprawiam. Duszę przez 45 minut. Po tym czasie do gulaszu dodaję koncentrat pomidory, i duszę przez pół godziny. 

Gotowy gulasz podaję z kaszą, obficie posypany natką pietruszki, polecam zajadać go z ogórkami.


24 komentarze:

  1. Pyszności, zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż uwielbia tego typu gulasze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki gulasz idealnie wpisuje się w klimat jesieni. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię mięso z indyka :) Najczęściej sięgam po kurczaka, ale taki gulasz z indyczym mięsem na pewno świetnie smakuje. Bez wątpienia smakowicie się prezentuje na zdjęciu :)
    Mój ukochany ma ochote na tortille, wiec mimo, że jakoś nie przepadam pewnie na to postawimy w weekend :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najbardziej lubie gulasze z miesem drobiowym :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, a ja kocham indyka

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem wegetarianką, ale taki gulasz to faktycznie fajna opcja na chłodne dni dl mięsożerców :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...