Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 14 października 2020

Placek jogurtowy z malinami i kruszonką

 Kiedyś naprawdę bałam się ciasta jogurtowego. No cóż, bywało, że zamiast pysznego placka, powstawał zakalec. I co prawda moja siostra kocha zakalce, to jednak reszta rodziny kręciła nosem. Ja też niezbyt lubiłam te zakalce, kwestia gustu. Ale w końcu zrobiłam idealne jogurtowe. Puszyste, lekkie, malinowe z dużą ilością kruszonki. Poprawia humor. Co prawda dopiero październik, ale pogoda iście listopadowa. Pada, a raczej leje. Wieje,a  raczej mamy sztorm i jest szaro. Zaprosiłam czapkę, szalik i rękawiczki do współpracy. Z pogodą nie ma żartów. Na takie markotne jesienne dni pełne słoty, kawałek ciasta, dobra herbata i miła książka zdecydowanie są wskazane. Trzymajmy się ciepło, zdrowo i smacznie!



Składniki:
150 gramów jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
300 gramów mąki pszennej
3 duże jajka
100 gramów cukru
Skórka z jednej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście malin
Kruszonka:

50 gramów masła
30 gramów cukru
80 gramów mąki pszennej

Dodatkowo:

Cukier puder




Jogurt i jajka wyjmuję z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. 
W misce ubijam jajka z cukrem na jasny krem, dodaję olej i jogurt, dokładnie łączę składniki. Do płynnych składników dodaję mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę z cytryny. Delikatnie mieszam.
Przepłukuję maliny. 
Z podanych składników zagniatam luźną kruszonkę. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto. Z wierzchu wciskam maliny. Posypuję kruszonką. Placem piekę 55-60 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem. 


26 komentarzy:

  1. Pobawie sie w plagiat
    Mam ochote na tocudo Lena

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego placka. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda tak ładnie wyrośnięty, a z kruszonką to prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. malinowy deser to dla mnie strzał w dziesiątkę! Uwielbiam wszelki połączenie z malinami

    OdpowiedzUsuń
  5. Cześć. Mam pytanko o karmel, ten do lizaków, gdzieś pisałaś o tym. Co robić, aby masa nie była klejąca?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis, muszę wypróbować.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny i pyszny. Kocham takie domowe wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak na razie tylko raz robiłam ciasto jogurtowe, ale było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...