Kto z nas nie lubi chrupiącej ryby? Ryby w pysznej panierce? Chyba każdy. Do tego frytki, i można oszaleć ze szczęścia.Ja bardzo lubię zestawienie. Przyznaję, że chociaż lubię ryby w panierce, to ich smażenie zawsze było dla mnie swoistym wyzwaniem. Panierka odpadała od ryby i jadłam ją osobno, a rybę osobno. No cóż, postanowiłam dostosować się do swoich możliwości i zrobić chrupiącą rybę na miarę swoich możliwości. Nie jestem niestety moim wujkiem Januszem. Wujek Janusz miał stawy rybne i hodował pstrągi. I w swojej smażalni potrafił z ryby zrobić cudowne danie! Jego pstrąg w magiczny sposób nie miał ości, za to świeży smak ryby uzupełniała niezwykle chrupiąca panierka. Wujek robił najlepsze ryby pod słońcem! Ja chcąc zjeść chrupiącą rybkę,zrobiłam dorsza z pyszną chrupiącą, ziołową kruszonką. Spróbujcie i Wy! Wystarczy mieć rybę, pasuje tutaj każdy rodzaj ryby, a resztę składników z pewnością macie w w kuchennych szafkach.
Składniki:
4 polędwiczki z dorsza ( świeże, bądź mrożone)
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
Łyżka suszonej pietruszki i koperku
Połówka cytryny
Świeżo mielony pieprz
Świeżo mielona sól himalajska
Polędwiczki myję ( mrożone wcześniej rozmrażam).
Ścieram skórkę z cytryny, rybę nacieram solą i pieprzem, oraz posypuję skórką z cytryny.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam 25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą.
Topię 2 łyżki masła, dodaję zioła i bułkę tartą, mieszam. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
Rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, na każdym kawałku polędwiczki równomiernie rozkładam po łyżce kruszonki. Resztę masło drobno siekam i posypuję kruszonkę. Rybę zapiekam 25 minut w 185 stopniach.
Podaję na gorąco, najlepiej smakuje z frytkami i sałatą.
Wakacyjne danie - kojarzy mi sie z pobytem nad morzem. Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPodoba mi się, że ryba jest zapiekana a nie smazona :) Uwielbiam ryby w kazdej postaci a dorsz to moja ulubiona ryba :)
OdpowiedzUsuńmoja tak samo!
UsuńCiekawy pomysł na rybę :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPycha!☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam dorsza :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńZnam ten sposób i bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszny dorsz!
OdpowiedzUsuńBradzo lubię taką rybkę w kruszonce.
:)
UsuńBardzo lubię ryby :)ten dorsz na pewno musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNarobiłaś mi wielkiego smaka :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
:)
Usuńdanie jak z restauracji:D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńsmacznego dnia:D
Usuńojj zjadłabym takie pyszne danie
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię rybkę :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jadłam jeszcze takiego dorsza.
OdpowiedzUsuńpolecam więc!
UsuńJak ja lubię tak przyrządzoną rybkę <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie pamiętam kiedy ostatnio jadłam taką rybkę. Cudownie i smakowice wygląda Twój obiadek :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWow! Pięknie wygląda i na pewno tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka
Jelonkowa
:)
UsuńGreat post, Thanks for sharing, x
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam dorsza, ale bardzo lubię tę rybę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJest naprawdę pyszny! Chyba najlepsze wydanie ryby. Przepis podpowiedziała nam córka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy:)
;0
UsuńObiad idealny :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszna rybka ;)
OdpowiedzUsuń