Składniki:
150 gramów gorzkiej czekolady
2 duże jajka
200 gramów mąki pszennej
150 gramów masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 czubate łyżki gorzkiego kakao
80 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
2 pełne łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej
Szczypta soli
250 gramów malin
Cukier puder
Dodatkowo:
Bułka tarta i masło do formy
Maliny przepłukuję na sitku.
Do garnka z grubym dnem wkładam masło, pokruszoną czekoladę, kakao, cukier, wanilię i kawę. Dolewam 6 łyżek wody. Gotuję aż składniki się idealnie połączą, odstawiam na kwadrans do wystudzenia.
Do zimnej masy dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dokładnie łączę wszystkie składniki, ciasto będzie dość rzadkie.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję kaszą manną. Wylewa połowę ciasta do formy, wysypuję na wierzch maliny, przykrywam resztą ciasta. Placek piekę 35-40 minut w 185 stopniach.
Zimne ciasto, posypuję cukrem pudrem.
O matko jak ja kocham takie połaczenia smakowe- coasto wygląda po prostu obłednie <3
OdpowiedzUsuń*ciasto
UsuńDziękuję :)
UsuńPrzyznam, że chętnie bym teraz zjadła takie ciasto.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńciekawe ciasto
OdpowiedzUsuń:)
Usuńto mi daj kilogramami:D
OdpowiedzUsuńleci!
UsuńChętnie zjadłabym, połączenie czekolady i malin jest genialne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMaliny i czekolada to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciacha ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGenialne!
OdpowiedzUsuńCzekolada, kawa i maliny to pyyyszne połączenie.
:)
UsuńKiedyś uwielbiałam Nigelle :D Ciasto musi być pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńŚwietne połączenie ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pewnko smakuje równie dobrze jak wygląda :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMyślę, że zjadłabym od razu połowę :D
OdpowiedzUsuńWypróbuję :)
OdpowiedzUsuń