Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 19 sierpnia 2020

Indyk w kremowym sosie z fasolką

 Kiedy piszę te słowa jestem już na Mazurach. Całkiem spontaniczny wypad. Tydzień pełen luzu i radości. Ja, natura, spacery, i dużo dobrego jedzenia. Unikam ludzi, cieszę oczy jeziorami i zielenią. Przy całej mojej sumienności i obowiązkowości, takie leniwe chwile bez planu są idealne! W piątek kupiłam bilet na pociąg i dojechałam do mamy, która od tygodnia relaksuje się wśród jezior i słońca. Ja zamierzam czytać, spacerować, szwędać bez celu i zjeść dużo dobrego jedzenia. A na razie zostawiam Was z przepisem na letni obiad. Szybki i taki prosty! i oczywiście pyszny!




Składniki:

40 dg filetu z indyka

3 garście fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku

3 łyżki śmietany 18%

Pól małej cebuli

100 ml bulionu drobionego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

Sól 

Pieprz

Do podania:

Makaron 


W dużym garnku, w mocno osolonej wodzie gotuję fasolkę przez 5 minut, dodaję makaron spaghetti. Odcedzam, fasolkę oddzielam od makaronu. 

Mięso.,cebulkę i czosnek kroję w kostkę, delikatnie doprawiam solą i pieprzem.  Rozgrzewam olej, podsmażam mięso przez 5 minut. Doprawiam ziołami, zalewam bulionem, duszę 5 minut. Następnie delikatnie dodaję śmietanę i fasolkę, duszę kolejne 5 minut, często mieszając.

Gotowe danie podaję z makaronem.



14 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...