Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 27 czerwca 2020

Tort bezowy z owocami lata

Dziś będzie tort. Wyjątkowy bo urodzinowy. Dla samej siebie. Już wiele razy mówiłam,że ja i torty to nie jest udany związek. Nie przepadam za tortami, ani jeść, ani robić. Nie potrafię dekorować i sprawiać by torty wyglądały apetycznie. Ale uznałam,że co jak co, ale na urodziny powinien być tort. Postanowiłam zrobić tort bezowy. Bo bezy uwielbia moja mama i od dawna mówiła,że zjadłaby chętnie taki tort. W dniu, w którym go robiłam wstałam o 6 rano i zabrałam się do pracy. I wiecie co? Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Nawet z dekoracji byłam dość zadowolona. Całą robotę zrobiły tu owoce. Tort wszystkim smakował, proszono o dokładki, co dziwne, mi też bardzo smakował! Był po prostu rewelacyjny. Myślę,że warto zrobić taki tort, nie tylko na swoje urodziny!



Składniki:
Bezowe blaty:
9 średnich jajek
400 gramów cukru
Szczypta soli
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka octu


Krem:
500 ml śmietanki kremówki 36%
300 gramów serka mascarpone
Skórka z 1 cytryny
3 łyżki cukru pudru
4  pełne garście borówek
Kilkanaście dużych truskawek



Jajka należy wyjąć z lodówki na godzinę przed przygotowaniem bezy. Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek, przekładam je do czystej i suchej, wysokiej miski. 
Do białek dodaję sól i zaczynam ubijanie piany. Po 3 minutach partiami -ja dawałam po dwie łyżki, dodaję cukier, cały czas miksując. Na sam koniec dodaję skrobię i ocet, ubijam pianę jeszcze minutę. 
Blachę do pieczenia wyłożyłam papierem, ołówkiem odrysowałam talerz i nałożyłam trzy takie same porcje piany, formując trzy blaty. 
Piekarnik nagrzewam do 150 stopni i bezy suszę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i suszę placki przez 4 godziny w tej temperaturze. Z blachy zdejmuję je dopiero przed samym składaniem tortu.


W wysokim naczyniu ubijam śmietankę z cukrem pudrem. Gdy masa jest sztywna, dodaję serek mascarpone i skórkę z cytryny. Delikatnie ubijam, aż masa będzie gładka. 
Owoce dokładnie myję, większość truskawek kroję na plasterki. 
Na paterze układam pierwszy krążek bezowy, smaruję go 1/3 porcji kremu, układam pokrojone na plasterki truskawki. Przykrywam drugim krążkiem, lekko dociskam, smaruję drugą częścią kremu, posypuję wierzch borówkami i truskawkami. Na krem układam ostatni krążek, smaruję go kremem, dekoruję owocami i skórką z cytryny. Tort chłodzę przed podaniem minimum dwie godziny. 

32 komentarze:

  1. Wyszedł naprawdę świetnie i w smaku pewnie też jest wyśmienity :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo! To dla mnie. Błagam o jeden kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooooo mistrzostwo świata!
    Tort wygląda nieziemsko i bardzo profesjonanie👍👍
    Wymaga zachodu ale warto było.
    Ja mam podobnie jak Ty. Nie przepadam za ciastami tortowym. Robię jak muszę, jem jak nie mam jak się wymigać 😉
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny tort :) wszystkiego dobrego z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze życzenia urodzinowe! Tort wygląda wspaniale i tak też musiał smakować. Bezowe blaty, pyszny krem na bazie mascarpone i sezonowe owoce - ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obłędny, muszę sobie taki zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacyjny na lato najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie wygląda kochana :-) wszystkiego najlepszego kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie! Może w końcu kiedyś targnę się na zrobienie bezy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...