Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 22 kwietnia 2020

Spaghetti Carbonara

Co jak co, ale makaron ma wyjątkowe miejsce w mojej kuchni. Uwielbiam go w każdej możliwej postaci! A w takiej to już szczególnie. Carbonara. Za pierwszym razem jej nie polubiłam. Dlaczego? Ano by była to carbonara po polsku, z masą śmietanki.A jak wiadomo, ja i śmietanka to kiepski duet. Dlatego też niespecjalnie przypadła mi do gustu. Aż do czasu kiedy to wzięłam sprawy w swoje kulinarne ręce. Sama zaczęłam robić perfekcyjną carbonarrę! Jest po prostu idealna.Bardzo kremowy i delikatny sos, cudownie wysmażony boczek, i ten dodatek  Parmezanu! Pamiętajcie, ten makaron uda się tylko z tym serem. Żadnym innym. A jak Wy robicie Carbonarrę? Drużyna śmietanki, czy strzeżecie tradycyjnego przepisu?
Smacznego dnia!


Składniki:
Makaron spaghetti - ilość dowolna, ja na 2 osoby dałam 200 gramów
3 żółtka
50 gramów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki tartego Parmezanu
Sól
Pieprz

Makaron gotuję al dente.
Kroję boczek w bardzo drobną kostkę, siekam czosnek.. Na  rozgrzanej oliwie podsmażam boczek 3 minut, dodaję czosnek i smażę całość razem 5-6 minut.
W osobnej miseczce ubijam jajka razem z większością sera-2 łyżeczki zostawiam na wierzch, solę i pieprzę. Na patelnię przekładam makaron, zalewam jajecznym sosem, podgrzewam kilka sekund, następnie wyłączam grzanie i mieszam całość 2 -3 minuty, tak aby sos idealnie połączył się z makaronem, a ciepło uwolniło cały aromat sera. Danie posypuję odłożonym serem. Natychmiast podaję.

34 komentarze:

  1. Kocham spaghetti w każdej postaci, więc makaron również może być obojętnie jaki :D
    Wygląda pysznie! Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, taką wersję carbonary lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam spaghetti, ale ja wolę jednak bez boczku. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Od czasu do czasu lubię ten typ spaghetti.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła! Uwielbiam carbonarę, to moje ulubione spaghetti. :)

    Pomistrzowsku

    OdpowiedzUsuń
  6. Chciałabym zobaczyć Twoja kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam carbonary. Jakoś ostatnio mało u mnie makaronu w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie najczęściej gości spaghetti bolognese, ale na Twoją carbonarę się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jestem zdecydowanie śmietankowa i w mojej wersji nigdy śmietanki nie brakuje.
    Do każdego spaghetti dodaję tylko Parmezan. Żadnych serów zastępczych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może raz można spróbować bez śmietanki?:)

      Usuń
  10. Zawsze jak tu wchodzę to jestem głodna i czuje taki ścisk żołądka, serio. Jutro robie spaghetti! teraz to już nie ma wybacz :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Baardzo lubimy!
    I czas zrobić. Dziękuję za smakowite przypomnienie.

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie ten makaron fanów ma wielu :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Makaron w mojej ulubionej wersji. Mogłabym jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...