Co jak co, ale makaron ma wyjątkowe miejsce w mojej kuchni. Uwielbiam go w każdej możliwej postaci! A w takiej to już szczególnie. Carbonara. Za pierwszym razem jej nie polubiłam. Dlaczego? Ano by była to carbonara po polsku, z masą śmietanki.A jak wiadomo, ja i śmietanka to kiepski duet. Dlatego też niespecjalnie przypadła mi do gustu. Aż do czasu kiedy to wzięłam sprawy w swoje kulinarne ręce. Sama zaczęłam robić perfekcyjną carbonarrę! Jest po prostu idealna.Bardzo kremowy i delikatny sos, cudownie wysmażony boczek, i ten dodatek Parmezanu! Pamiętajcie, ten makaron uda się tylko z tym serem. Żadnym innym. A jak Wy robicie Carbonarrę? Drużyna śmietanki, czy strzeżecie tradycyjnego przepisu?
Smacznego dnia!
Makaron gotuję al dente.
Kroję boczek w bardzo drobną kostkę, siekam czosnek.. Na rozgrzanej oliwie podsmażam boczek 3 minut, dodaję czosnek i smażę całość razem 5-6 minut.
W osobnej miseczce ubijam jajka razem z większością sera-2 łyżeczki zostawiam na wierzch, solę i pieprzę. Na patelnię przekładam makaron, zalewam jajecznym sosem, podgrzewam kilka sekund, następnie wyłączam grzanie i mieszam całość 2 -3 minuty, tak aby sos idealnie połączył się z makaronem, a ciepło uwolniło cały aromat sera. Danie posypuję odłożonym serem. Natychmiast podaję.
Smacznego dnia!
Składniki:
Makaron spaghetti - ilość dowolna, ja na 2 osoby dałam 200 gramów
3 żółtka
50 gramów wędzonego boczku
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki tartego Parmezanu
Sól
Pieprz
Makaron gotuję al dente.
Kroję boczek w bardzo drobną kostkę, siekam czosnek.. Na rozgrzanej oliwie podsmażam boczek 3 minut, dodaję czosnek i smażę całość razem 5-6 minut.
W osobnej miseczce ubijam jajka razem z większością sera-2 łyżeczki zostawiam na wierzch, solę i pieprzę. Na patelnię przekładam makaron, zalewam jajecznym sosem, podgrzewam kilka sekund, następnie wyłączam grzanie i mieszam całość 2 -3 minuty, tak aby sos idealnie połączył się z makaronem, a ciepło uwolniło cały aromat sera. Danie posypuję odłożonym serem. Natychmiast podaję.
Kocham spaghetti w każdej postaci, więc makaron również może być obojętnie jaki :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Smacznego :)
dziękuję:)
UsuńSuper, taką wersję carbonary lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńtym razem nie dla mnie;)
OdpowiedzUsuńco kto lubi;)
Usuńotóż to:)
UsuńUwielbiam spaghetti, ale ja wolę jednak bez boczku. :D
OdpowiedzUsuńbez boczku nie ma carbonary niestety
UsuńOd czasu do czasu lubię ten typ spaghetti.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle bym zjadła! Uwielbiam carbonarę, to moje ulubione spaghetti. :)
OdpowiedzUsuńPomistrzowsku
:)
UsuńUwielbiam <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDObrze znany i bardzo lubiane :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńChciałabym zobaczyć Twoja kuchnię :)
OdpowiedzUsuńmam wielką szufladę na makaron:)
UsuńA na kasze już nie? ;D
UsuńMój ulubiony szybki obiad!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy nie jadłam carbonary. Jakoś ostatnio mało u mnie makaronu w kuchni.
OdpowiedzUsuńu mnie to aż za dużo:)
UsuńU mnie najczęściej gości spaghetti bolognese, ale na Twoją carbonarę się skuszę :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńJa jestem zdecydowanie śmietankowa i w mojej wersji nigdy śmietanki nie brakuje.
OdpowiedzUsuńDo każdego spaghetti dodaję tylko Parmezan. Żadnych serów zastępczych:)
może raz można spróbować bez śmietanki?:)
UsuńZawsze jak tu wchodzę to jestem głodna i czuje taki ścisk żołądka, serio. Jutro robie spaghetti! teraz to już nie ma wybacz :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBaardzo lubimy!
OdpowiedzUsuńI czas zrobić. Dziękuję za smakowite przypomnienie.
:)
UsuńU mnie ten makaron fanów ma wielu :-)
OdpowiedzUsuńMakaron w mojej ulubionej wersji. Mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuń