Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 24 kwietnia 2020

Placek porzeczkowy z migdałami

Ale dawno nie robiłam kruchego ciasta! Naszła mnie na mnie ogromna ochota. I jakaś taka tęsknota. Koncepcja tego ciasta jest odrobina podobna do pleśniaka, dobrze znanego ciasta. Niby podobna a jednak zupełnie inna. Bazą jest kruche ciasto, porzeczkowa galaretka z domowej spiżarni, piana z białek i dużo, dużo migdałów. Ot, niby takie zwykłe ciasto, ale smakuje naprawdę wybornie. Kwaskowate porzeczki od razu przywodzą na myśl letnie popołudnia. Albo taką niedzielę, kiedy kilka godzin oddzielałam owoce od gałązek, by zrobić tę wyjątkową galaretkę. I pamiętam dokładnie jak wtedy narzekałam, stałam w tej kuchni i mówiłam sobie, a po co kupowałaś 3 kilogramy porzeczek? Ano właśnie po to! By przygotować takie ciasto i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. I to niezależnie od pogody za oknem! Jakie plany na weekend? Kto idzie na spacer?



Składniki:

4 jajka
150 gramów masła
150 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
Esktrakt wanilowy
Pół szklanki płatków migdałowych
1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (najlepiej domowej)
Szczypta soli


Zaczynam od przygotowania kruchego ciasta. Oddzielam białka od żółtek. Na stolnicę wysypuję mąkę, masło, dodaję żółtka, cukier  i wanilię. Zagniatam gładkie kruche ciasto. Formuję kulę i wsadzam ją na godzinę do lodówki. 
Ubijam pianę z białek , dodaję połowę porcji migdałów, mieszam raz. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni. 


Kruche ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na dwie nierówne części. Większą rozwałkowuję i przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Spód smaruję dżemem, na nim wykładam pianę z białek. Na wierzchu układam resztę kruchego ciasta-ja rwę je palcami na kawałeczki. Placek piekę 20 minut . Po tym czasie wierzch posypuję migdałami i piekę kolejne 20 minut. 
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. 






40 komentarzy:

  1. wygląda bosko :) jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robisz coraz piękniejsze zdjecia... te ma klimat i tenstół <3

    Wyszło tak vitage z tym plackiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy takiego placka. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh this sounds like such a delicious cake recipe, thank you for sharing xo

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, teraz będzie za mną chodzić to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Normalnie smak lata <3 Moja mama kiedyś robiła placek z porzeczkami jak od cioci z działki dostalismy dużo. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam kruche ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. zamiast porzeczek bym dała śliwki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z porzeczką dawno ciasta nie jadłam, muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie :) Już niedługo sezon na owocowe ciasta rozkwitnie w pełni. Uwielbiam ten czas.

    OdpowiedzUsuń
  10. Smak dzieciństwa, ciasto jak u babci

    OdpowiedzUsuń
  11. So good, I love it!

    xoxo
    Lovely

    http://mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Migdały z porzeczkami, świetna sprawa zwłaszcza z kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja ciocia często robi latem taki placek, ale ze świeżymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, ale bym zjadła taki :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...