Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 17 kwietnia 2020

Owsiane racuchy z jabłkami

Ha, jestem szczęśliwą posiadaczką zapasu drożdży. Dlatego też na szybki obiad w czasach kwarantanny zrobiłam racuchy. I to nie byle jakie,a  z mąki owsianej. Mąkę zrobiłam sama, w młynku do mielenia kawy, zmieliłam płatki owsiane. A tych też mam spory zapas, racuchy wyszły więcej zdrowsze i naprawdę smaczne. Do tego konfitura z czarnego bzu. Szybko, prosto i bardzo smacznie. Ostatnie tygodnie nie sprzyjają wielkiej kreatywności w kuchni, bo chociaż mamy więcej czasu na gotowanie, to równocześnie nie możemy swobodnie chodzić do sklepów i kupować poszczególne składniki. Ale ze składników, które mamy w domu, też można przygotować coś ciekawego, jak na przykład te racuchy. Spokojnego piątkowego wieczoru Wam życzę. U mnie dziś rządzi Spisek przeciwko Ameryce!



Składniki:
1/3 kostki drożdży
1 jajko
350 ml letniego mleka
400 gramów mąki owsianej
2 jabłka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
4 łyżki konfitury z bzu
Cukier puder
Masło klarowane do smażenia


W kubeczku ucieram drożdże z 5 łyżkami mleka, łyżka cukru i łyżką mąki. Odstawiam na kwadrans. 
W międzyczasie obieram jabłka i ścieram je na tarce. Do dużej miski wsypuję mąkę, wbijam jajko, dodaję zaczyn i resztę mleka. Mieszam składniki, na końcu dodaję jabłka. Ciasto będzie dość luźne, odstawiam je na pół godziny. 
Rozgrzewam masło, łyżką nabieram porcje ciasta, smażę placki przez 3 minuty z każdej strony. Podaję z konfiturą i cukrem pudrem.


19 komentarzy:

  1. Mój tata dzisiaj jadł placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się!
    Uwielbiam na każdą porę dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam racuchy, a te wyglądają bardzo kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja nie mam drozdzy 😉 Racuchy są pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno już nie jadłam racuszków drożdżowych, ale w dzieciństwie sie nimi zajadałam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. gdybym tylko miała drożdze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie na szczęście nawet już w piekarniach sprzedają po pół kilo;)

      Usuń
  7. Wyglądają pysznie, a ja racuchy uwielbiam. Zapisuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie także dziś racuchy, ale w wersji bez drożdży. Dają radę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam :) ja póki co też jeszcze mam zapas drożdży :) nigdy wcześniej nie wykorzystywałam ich tak intensywnie jak teraz;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...