Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 29 kwietnia 2020

Kostka Bounty

Jak byłam mała, to mój tata prowadził stacje paliw. Wiadomo, sprzedawano na nich nie tylko paliwo, ale i różne artykuły potrzebne dla kierowców. Od olejów silnikowych, po płyny hamulcowe i oczywiście słodkie przekąski. Jako, że byłam wyjątkowo chudym i wątłym dzieckiem, tacy pracownicy- a już szczególnie mój dziadek, który tam sobie dorabiał, dawali mi owe słodkości. Tata się złościł, a ja korzystałam. Z każdej wizyty u taty w pracy wracałam bogatsza o kilka batoników. Najbardziej kochałam Bounty! Pamiętam tę reklamę, rajska wyspa, pani w białym kostiumie co zajada się pod kokosową palmą batonikiem! Ten kokos i ta czekolada, to był prawdziwy smak raju! Zrobiłam więc domowe ciacho o smaku rajskiego batonika. Proste, efektowne i cóż, przepyszne. Kokos i czekolada. Same pyszności! Zdecydowanie polecam ten wypiek na majówkę!


Składniki:
Ciasto:
4 jajka
80 gramów cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
150 gramów mąki
100 ml oleju rzepakowego
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem kokosowy:
500 ml mleka
150 gramów wiórków kokosowych
100 gramów masła
2 paczki cukru z prawdziwą wanilią
1 paczka budyniu waniliowego

Polewa:
80 gramów gorzkiej czekolady
5 łyżek śmietanki 36 %
Wiórki kokosowe

Dodatkowo
 4 łyżki wody
2 łyżki soki z cytryny



Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni
Szykuję ciasto. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam z solą na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier. Do piany dodaję partiami żółtka, cały czas mocno miksując. Na końcu dolewam olej i wanilię. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszam. Formę z wyjmowanym dnem, albo tortownicę wykładam papierem. Wylewam ciasto. Biszkopt piekę przez 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, do suchego patyczka. Studzę.
Biszkopt następnie nasączam wodą z sokiem z cytryny.

Czas na przygotowanie kremu. Do garnka wlewam 400 ml mleka i cukier. Wsypuję wiórki, masę podgrzewam aż zacznie się gotować. Wtedy dodaję masło, zmniejszam ogień i gotuję kilka minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. W pozostałym mleku rozrabiam budyń, wlewam do kremu, gotuję 2 minuty. Ciepły krem wylewam na biszkopt. Odstawiam do ostudzenia.
Roztapiam czekoladę razem ze śmietanką. Smaruję nią wierzch ciasta, posypuję wiórkami. Deser przechowuję w lodówce. Najlepszy jest po nocy w lodówce.




42 komentarze:

  1. Piękny talerz, piękny stół, apetyczne zdjęcie i ciacho pewnie pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bounty to i moj ulubiony batonik ♥ a najbardziej ten w gorzkiej czekoladzie :D pycha ciasto, zapisuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od zawsze byłam zakochana w rafaello, ale to ciacho też trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham kokosowe batoniki, a to ciasto na pewno jest boskie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. omom zrobię to:D kocham kokosa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniamm jakie pyszności! Uwielbiam ciasta z kremem 🖤

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm <3 Narobiłaś mi smaka!

    Zapraszam w wolnej chwili! Będzie mi miło jak zostaniesz na dłużej :*
    GABRIELLA

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wygląda genialnie! Coś czuje, że przygotuje je na majówkę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę taką większą kosteczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym nie jedną kostkę!
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kokos nie jest moim ulubionym dodatkiem dodatkiem w batonikach, słodkościach, ale co jakiś czas staram się sprawdzać czy nadal tak jest. Może to dobry moment? :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj zjadłabym całe ciacho bez problemu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hello. Thank you for this coconut and chocolate cake recipe. I like it, suitable as a breakfast dish or even in the afternoon.

    Greetings from Indonesia

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana wspaniałe ciacho :-) ale mi narobiłaś smaka :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...