Uwielbiam to ciasto. Po prostu je uwielbiam. Jest mięciutkie i wyjątkowo aromatyczne. Korzenne przyprawy, orzechy i biała czekolada na wierzchu. I jest pysznie!Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, wszyscy myśleli, że to piernik. A teraz nikt już się nie pomyli. Aromat ciasta marchewkowego jest naprawdę wspaniały. Moja dzisiejsza wersja jest mocno orzechowa, i czekoladowa. Ale tak biało-czekoladowa. Pyszna polewa z białej czekolady, z odrobiną cynamonu i dodatkową porcją orzechów. Kombinacja, która na pewno poprawi humor! Mnie powitała słoneczna niedziela, żałuję, że muszę zostać w domu, ale nie będę się nudzić. Zarządzam dzień czytania,z dobrym ciachem u boku!
Składniki:
4 starte marchewki-średniej wielkości
1,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej
3 duże jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
120 gramów cukru
15 orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonego imbiru
Polewa:
80 gramów białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
Pół łyżeczki cynamonu mielonego
Kilka włoskich orzechów
Siekam orzechy.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, następnie dodaję olej i dalej miksuję. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, delikatnie mieszam. Na końcu do masy dodaję marchewkę i orzechy, dokładnie łączę wszystkie składniki.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, piekę placek przez 50-55 minut w 185 stopniach.
Kiedy placek się studzi szykuję polewę. Czekoladę rozpuszczam razem z kremówką i cynamonem. Ciepłą polewą smaruję ciasto, na wierzchu układam orzechy.
Ciasto z rana jak śmietana xD A z pewnością balsam dla podniebienia ;)
OdpowiedzUsuńo tak, i dla ciała i dla ducha!
UsuńTeż takie lubię ☺
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtakie połączenie chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPo świętach nie mam ochoty na ciasto, ale w przyszłości bym spróbowała, bo wygląda cudnie to pewnie smakuje też.
OdpowiedzUsuńja to zawsze mam ochotę na ciacho;)
UsuńBardzo lubię to ciasto. Ostatnio przygotowując torty zamiast suchego biszkoptu, który trzeba solidnie nasączać, wykorzystuję blaty ciasta marchewkowego. Wilgotne, aromatyczne, a co najważniejsze - pyszne:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł!
UsuńCiasto wygląda na bardzo wilgotne a dodatek czekolady to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakie miało być!
UsuńWygląda rewelacyjnie. Zjadłabym sobie teraz takie ciasto.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMarchewkowe razem z sernikami to moje ulubione ciasta, pychotka! :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię ciasta marchewkowe. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJejku, jakie smakowitosci!
OdpowiedzUsuńSięgam po kawałek...
;)
UsuńFaktycznie pysznie sie prezentuje :-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńzjadłabym chętnie;)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńakurat herbatkę piję:)
UsuńTo ciacho wygląda świetnie! Koniecznie muszę je przygotować. Myślę, że w weekend znajdzie się chwila czasu. Będzie idealne do kawy. :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń;0
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNie ma to jak ciasto marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńoj tak!
UsuńAle bym zjadła takie marchewkowe ciacho. Wygląda cudownie i szkoda, ze nie mogę 'otworzyć' laptopu, żeby je spróbować.
OdpowiedzUsuńJa dziś robiłam tiramisu i teraz chłodzi się w lodówce.
smacznego!
UsuńPychotka!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPięknie i apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń