Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

niedziela, 19 kwietnia 2020

Ciasto marchewkowe z białą czekoladą i orzechami


Uwielbiam to ciasto. Po prostu je uwielbiam. Jest mięciutkie i wyjątkowo aromatyczne. Korzenne przyprawy, orzechy i biała czekolada na wierzchu. I jest pysznie!Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, wszyscy myśleli, że to piernik. A teraz nikt już się nie pomyli. Aromat ciasta marchewkowego jest naprawdę wspaniały. Moja dzisiejsza wersja jest mocno orzechowa, i czekoladowa. Ale tak biało-czekoladowa. Pyszna  polewa z białej czekolady, z odrobiną cynamonu i dodatkową porcją orzechów. Kombinacja, która na pewno poprawi humor! Mnie powitała słoneczna niedziela, żałuję, że muszę zostać w domu, ale nie będę się nudzić. Zarządzam dzień czytania,z  dobrym ciachem u boku!

Składniki:
4 starte marchewki-średniej wielkości
1,5 szklanki mąki orkiszowej tortowej
3 duże jajka
1 szklanka oleju rzepakowego
120 gramów cukru
15 orzechów włoskich
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Szczypta gałki muszkatołowej
Szczypta mielonego imbiru

Polewa:
80 gramów białej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
Pół łyżeczki cynamonu mielonego
Kilka włoskich orzechów


Siekam orzechy.
Jajka ubijam z cukrem na jasny krem, następnie dodaję olej i dalej miksuję. Do masy jajecznej przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, delikatnie mieszam. Na końcu do masy dodaję marchewkę i orzechy, dokładnie łączę wszystkie składniki. 
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, piekę placek przez 50-55 minut w 185 stopniach. 
Kiedy placek się studzi szykuję polewę. Czekoladę rozpuszczam razem z kremówką i cynamonem. Ciepłą polewą smaruję ciasto, na wierzchu układam orzechy. 



39 komentarzy:

  1. Ciasto z rana jak śmietana xD A z pewnością balsam dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie połączenie chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po świętach nie mam ochoty na ciasto, ale w przyszłości bym spróbowała, bo wygląda cudnie to pewnie smakuje też.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto. Ostatnio przygotowując torty zamiast suchego biszkoptu, który trzeba solidnie nasączać, wykorzystuję blaty ciasta marchewkowego. Wilgotne, aromatyczne, a co najważniejsze - pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda na bardzo wilgotne a dodatek czekolady to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie. Zjadłabym sobie teraz takie ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marchewkowe razem z sernikami to moje ulubione ciasta, pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię ciasta marchewkowe. Częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, jakie smakowitosci!
    Sięgam po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie pysznie sie prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciacho wygląda świetnie! Koniecznie muszę je przygotować. Myślę, że w weekend znajdzie się chwila czasu. Będzie idealne do kawy. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasto marchewkowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma to jak ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale bym zjadła takie marchewkowe ciacho. Wygląda cudownie i szkoda, ze nie mogę 'otworzyć' laptopu, żeby je spróbować.
    Ja dziś robiłam tiramisu i teraz chłodzi się w lodówce.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...