Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

środa, 11 marca 2020

Racuchy migdałowe z bananem

Racuchy, w ogóle wszelkie placki, to moja wielka miłość.Wielka śniadaniowo-kolacyjna miłość. Naprawdę, mogłabym je jeść niemal codziennie. Tylko szkoda, że codziennie nie mam  rankiem tyle czasu, by robić sobie racuchy. Wiadomo, ciasto musi nieco wyrosnąć, a  w tygodniu często czuję się spóźniona. Więc jak tu smażyć racuchy? Ale, ale. Od czegoś w końcu są weekendy!  Dziś proste racuszki z bananem i migdałami. Zrobiłam je w ten weekend i zachwyciły mnie swoim smakiem. Dziś się tym przepisem, z lekkim poślizgiem, ale ostatnie dni były dość szalone, i ciągle brakowało mi czasu. 

Składniki:
2 jajka
3 łyżki mielonych migdałów
2 banany
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka cukru
Masło klarowane


Rozbijam jajka, mieszam je z mlekiem, wanilią i cukrem. Dodaję mąkę i drożdże, dokładnie mieszam całość, odstawiam na kwadrans. 
Do podrośniętego ciasta dodaję mielone migdały i 1,5 banana pokrojonego w kostkę, przemieszać całość. Następnie rozgrzewam masło klarowane i smażę racuszki, po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. 
Gotowe racuszki podaję z resztą banana i płatkami migdałowymi. 






44 komentarze:

  1. Mój tata lubi racuszki :D

    PS Napisałam do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś Ci odpowiem, bo wczoraj tylko przeczytałam i padłam:)

      Usuń
    2. Haha.. wiem dlaczego xD Chciałam aby zabrzmiało profesjonalnie a nie śmiesznie :D

      Usuń
    3. Nie, nie, ja padłam ze zmęczenia! :0

      Usuń
    4. Ojej... no to odpoczywaj i nie daj się wirusom :*

      Usuń
  2. Mmm mm! Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh ja🙃😘 naprawdę na drożdżach.Takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki to zawsze dobry pomysł, najczęściej robię z jabłkiem, ale z bananem też pysze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) takie placki są dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie jadłam racuchów. Muszę ich spróbować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłaś mi apetytu tymi racuszkami. Wyglądają bardzo smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi i wygląda cudownie!
    Mam na nie wielką ochotę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, muszę sobie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam, mój synek by je pokochał, zapisuję do wypróbowania ☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Taakie racuszki chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Racuchy bardzo lubię, więc i z przepisu chętnie skorzystam :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Z dodatkiem migdałów muszą mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne połączenie składników, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam racuszki z bananami, nawet bardziej niż te z jabłkami :D Ale mi teraz narobiłaś ochoty na takie placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...