Racuchy, w ogóle wszelkie placki, to moja wielka miłość.Wielka śniadaniowo-kolacyjna miłość. Naprawdę, mogłabym je jeść niemal codziennie. Tylko szkoda, że codziennie nie mam rankiem tyle czasu, by robić sobie racuchy. Wiadomo, ciasto musi nieco wyrosnąć, a w tygodniu często czuję się spóźniona. Więc jak tu smażyć racuchy? Ale, ale. Od czegoś w końcu są weekendy! Dziś proste racuszki z bananem i migdałami. Zrobiłam je w ten weekend i zachwyciły mnie swoim smakiem. Dziś się tym przepisem, z lekkim poślizgiem, ale ostatnie dni były dość szalone, i ciągle brakowało mi czasu.
Składniki:
2 jajka
3 łyżki mielonych migdałów
2 banany
5 łyżek mleka
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
Ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka cukru
Masło klarowane
Rozbijam jajka, mieszam je z mlekiem, wanilią i cukrem. Dodaję mąkę i drożdże, dokładnie mieszam całość, odstawiam na kwadrans.
Do podrośniętego ciasta dodaję mielone migdały i 1,5 banana pokrojonego w kostkę, przemieszać całość. Następnie rozgrzewam masło klarowane i smażę racuszki, po około 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Gotowe racuszki podaję z resztą banana i płatkami migdałowymi.
Mój tata lubi racuszki :D
OdpowiedzUsuńPS Napisałam do Ciebie :)
na wizażu?:)
Usuń^_^
UsuńDziś Ci odpowiem, bo wczoraj tylko przeczytałam i padłam:)
UsuńHaha.. wiem dlaczego xD Chciałam aby zabrzmiało profesjonalnie a nie śmiesznie :D
UsuńNie, nie, ja padłam ze zmęczenia! :0
UsuńOjej... no to odpoczywaj i nie daj się wirusom :*
UsuńMmm mm! Wyglądają przepysznie! Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńUwielbiam racuchy. Coś pysznego!
OdpowiedzUsuń;0
Usuńpiękne puchate:)
OdpowiedzUsuństarałam się!
Usuńwidać rękę mistrza:D
UsuńOh ja🙃😘 naprawdę na drożdżach.Takich jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńspróbuj:)
UsuńPlacuszki to zawsze dobry pomysł, najczęściej robię z jabłkiem, ale z bananem też pysze :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam :) takie placki są dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam racuchów. Muszę ich spróbować. ;)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuńojaaa, zjadłabym <333
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNarobiłaś mi apetytu tymi racuszkami. Wyglądają bardzo smakowicie. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKocham wszystko co bananowe!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBrzmi i wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńMam na nie wielką ochotę...
;)
UsuńMniam, muszę sobie takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmniammm apetyczne
OdpowiedzUsuń;)
UsuńO mniam, mój synek by je pokochał, zapisuję do wypróbowania ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTaakie racuszki chętnie wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńRacuchy bardzo lubię, więc i z przepisu chętnie skorzystam :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
polecam!
UsuńZ dodatkiem migdałów muszą mieć ciekawy smak :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie składników, aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki z bananami, nawet bardziej niż te z jabłkami :D Ale mi teraz narobiłaś ochoty na takie placuszki! :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń