Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

sobota, 7 marca 2020

Drożdżówka sopocka

Tego dnia miałam w planach zupełnie inny deser. Miały być babeczki. Ale kiedy rano weszłam do piekarni i zobaczyłam dwa rzędy sopockich drożdżówek, po prostu widziałam jak się te drożdżowe ciasto do mnie uśmiecha! I błyskawicznie zmieniłam plany. Kupiłam drożdże, masło, nastawiłam zaczyn, a potem tylko pozostało mi czekanie... No dobrze, czym jest ta drożdżówka sopocka? To bardzo proste ciasto. Drożdżowe  z kruszonką. Lekkie i puszyste, delikatne. Bez zbędnych dodatków. Wręcz śniadaniowe. Idealnie pasujące do kubka gorącego kakao. Cudownie mięciutkie, smakujące domowo i rozkosznie. Po prostu drożdżówka idealna! Takie ciasto to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Do tego jest banalna w przygotowaniu i po prostu nie macie żadnych wymówek by jej nie upiec. Czasem fajnie jest zmienić kulinarny plan. A co u Was dziś słodkiego w piekarniku?


Składniki:
3 duże jajka
25 gramów świeżych drożdży
400 gramów mąki
200 ml mleka
150 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
Dwie duże garście owoców kandyzowanych ( mieszanka keksowa)

Kruszonka:
80 gramów masła
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
100 gramów mąki

Dodatkowo:
Cukier puder

Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiam na kwadrans.

W międzyczasie topię masło, dolewam do niego mleko. Studzę przez kilka minut. Do miski wsypuję mąkę z cukrem i bakaliami, dolewam mleczną mieszankę, wbijam jajka, a na samym końcu zaczyn. Całość wyrabiam przez około 7-8 minut. Ciasto będzie dość luźne, może dalej kleić się do rąk, ale takie właśnie ma być. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na godzinę by podwoiło objętość.
W międzyczasie z podanych składników szykuję kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką, odstawiam na pół godziny, w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 35-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.


47 komentarzy:

  1. Cudowna :-) jak ja lubię drożdżowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówka z kruszonką to po prostu prawdziwa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że taka jest jej nazwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię sobie od czasu do czasu zjeść taką drożdżówkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Robisz mi smaka. Najlepszą drożdżówkę w mojej rodzinie robiła pra babcia.

    Książki jak narkotyk

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam pojęcia, że takie ciasto jest drożdżówką sopocką. Do herbatki idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie tak się nazywa, najprostsze, z kruszonką:)

      Usuń
  7. kurcze jadłam keidyś coś podobnego! przynajmniej tak wyglądało :D ale to było przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadę za miesiąc do Sopotu, poszukam drożdżówki 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiedziałam, że ma określenie Sopocka :D Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mi smaka narobiłaś. Wpadam na kawkę i na kawałek tego cuda. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie!
    Koniecznie do upieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak Sopocka to biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  13. looks so good!
    great post!thank you for your share!
    prom hair ideas

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzisz i robisz :) Dobrze to u Ciebie działa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi narobiłaś smaka :). Muszę moim dziewczyną zaserwować coś takiego. Miłego dnia 😘

    OdpowiedzUsuń
  16. Zjadłabym, ale kusisz :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Perfekcyjna! Kocham wszystko co z orzechami lub drożdżami <3, ale dziś u mnie ma być serniczek w czekoladowym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam ciasto drożdżowe. Takie świeżutkie jest pycha i ten cudowny zapach w domu podczas pieczenia ❤️

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...