Tego dnia miałam w planach zupełnie inny deser. Miały być babeczki. Ale kiedy rano weszłam do piekarni i zobaczyłam dwa rzędy sopockich drożdżówek, po prostu widziałam jak się te drożdżowe ciasto do mnie uśmiecha! I błyskawicznie zmieniłam plany. Kupiłam drożdże, masło, nastawiłam zaczyn, a potem tylko pozostało mi czekanie... No dobrze, czym jest ta drożdżówka sopocka? To bardzo proste ciasto. Drożdżowe z kruszonką. Lekkie i puszyste, delikatne. Bez zbędnych dodatków. Wręcz śniadaniowe. Idealnie pasujące do kubka gorącego kakao. Cudownie mięciutkie, smakujące domowo i rozkosznie. Po prostu drożdżówka idealna! Takie ciasto to dla mnie wspomnienie dzieciństwa. Do tego jest banalna w przygotowaniu i po prostu nie macie żadnych wymówek by jej nie upiec. Czasem fajnie jest zmienić kulinarny plan. A co u Was dziś słodkiego w piekarniku?
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiam na kwadrans.
W międzyczasie topię masło, dolewam do niego mleko. Studzę przez kilka minut. Do miski wsypuję mąkę z cukrem i bakaliami, dolewam mleczną mieszankę, wbijam jajka, a na samym końcu zaczyn. Całość wyrabiam przez około 7-8 minut. Ciasto będzie dość luźne, może dalej kleić się do rąk, ale takie właśnie ma być. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam ciasto na godzinę by podwoiło objętość.
W międzyczasie z podanych składników szykuję kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką, odstawiam na pół godziny, w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 35-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
3 duże jajka
25 gramów świeżych drożdży
400 gramów mąki
200 ml mleka
150 gramów masła
100 gramów cukru
Ekstrakt waniliowy
Dwie duże garście owoców kandyzowanych ( mieszanka keksowa)
Kruszonka:
80 gramów masła
4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
100 gramów mąki
Dodatkowo:
Cukier puder
Drożdże rozcieram z łyżką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Zaczyn odstawiam na kwadrans.
W międzyczasie z podanych składników szykuję kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładam do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję kruszonką, odstawiam na pół godziny, w międzyczasie nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Placek piekę 35-40 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Cudowna :-) jak ja lubię drożdżowe :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPysznosci :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCudna!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDrożdżówka z kruszonką to po prostu prawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie wiedziałam, że taka jest jej nazwa ;)
OdpowiedzUsuńno u mnie tak się nazywa;)
UsuńLubię sobie od czasu do czasu zjeść taką drożdżówkę.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńRobisz mi smaka. Najlepszą drożdżówkę w mojej rodzinie robiła pra babcia.
OdpowiedzUsuńKsiążki jak narkotyk
;)
UsuńNie miałam pojęcia, że takie ciasto jest drożdżówką sopocką. Do herbatki idealne! :)
OdpowiedzUsuńu mnie tak się nazywa, najprostsze, z kruszonką:)
Usuńkurcze jadłam keidyś coś podobnego! przynajmniej tak wyglądało :D ale to było przepyszne <3
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJadę za miesiąc do Sopotu, poszukam drożdżówki 😊
OdpowiedzUsuńto tylko taka nazwa w lokalnej cukierni:)
UsuńNie wiedziałam, że ma określenie Sopocka :D Wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle mi smaka narobiłaś. Wpadam na kawkę i na kawałek tego cuda. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpycha:D ciasto dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmuszę zrobić:)
UsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do upieczenia...
polecam!
UsuńJak Sopocka to biorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSmak dzieciństwa mam na ustach
OdpowiedzUsuń:)
UsuńFajna ♥
OdpowiedzUsuń;)
Usuńlooks so good!
OdpowiedzUsuńgreat post!thank you for your share!
prom hair ideas
O rany jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWidzisz i robisz :) Dobrze to u Ciebie działa :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle mi narobiłaś smaka :). Muszę moim dziewczyną zaserwować coś takiego. Miłego dnia 😘
OdpowiedzUsuńdziękuję i wzajemnie!
UsuńZjadłabym, ale kusisz :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPerfekcyjna! Kocham wszystko co z orzechami lub drożdżami <3, ale dziś u mnie ma być serniczek w czekoladowym cieście :)
OdpowiedzUsuńserniki kocham!
UsuńUwielbiam ciasto drożdżowe. Takie świeżutkie jest pycha i ten cudowny zapach w domu podczas pieczenia ❤️
OdpowiedzUsuń