Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 17 marca 2020

Awokado faszerowane tuńczykiem

Na śniadanie czy na kolację? Awokado to zawsze dobry wybór. Bardzo je lubię. Aczkolwiek ostatnio przeczytałam, że ze względów ekologicznych i społecznych, lepiej je ograniczać. Przestałam więc obsesyjnie je kupować. Aczkolwiek od czasu do czasu skuszę się na zakup i cieszę smakiem. Tym razem awokado nafaszerowałam tuńczykiem i dodatkami. Wyszło mi pyszne śniadanie. Bardzo proste, sycące i zdrowe. Koniecznie musicie go spróbować, we wiosenny poranek.Takie śniadanie jest pyszne, szybko się robi i dodaje sił. Czyli śniadanie, które warto sobie zaserwować. Ja wracam do pracy, i zostawiam Was z przepisem I cóż, życzę  smacznego. Dbajcie o siebie i o zdrową dietę!


Składniki:
1 awokado
1 puszka tuńczyka  w sosie własnym
Połowa małej czerwonej cebuli
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego
Ząbek czosnku
1 suszony pomidor
Duża szczypta ostrej papryki
Pieprz ziołowy
Sól
Kiełki brokuła


Awokado myję, kroję na połowę, wydrążam środki. Miąższ rozgniatam w miseczce.
Tuńczyka osączam z zalewy, rozdrabniam, dodaję do awokado. Siekam drobno czosnek, suszony pomidor i cebulkę, dodaję do pasty. Do majonezu dodaję jogurt, doprawiam przyprawami, łączę z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszam. Chłodzę przez 10 minut, posypuję kiełkami.


45 komentarzy:

  1. do awokado nie mogę się przekonać jakoś;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba znaleźć na niego pomysł:)

      Usuń
    2. czosnek, ostra papryka, pieprz, generalnie samo awokado jest tłuste, trzeba smak podkręcić!

      Usuń
  2. Uwielbiam avokado, ma specyficzny smak, jednak troche soli i cytryny sprawia ze jest pyszne! 😍
    Buziaki 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. takiej wersji jeszcze nie jadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam awokado. Niekoniecznie z tuńczykiem, ale myślę, że z pastą jajeczną byłoby przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię awokado. Najczęściej jest jednym ze składników smoothie, które ze sporą częstotliwością przygotowuję.
    Wersji z tuńczykiem nie próbowałam.
    Serdecznie pozdrawiam i zdrowia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie, uwielbiam awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe połączenie. Do awokado muszę się jeszcze przekonać. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie coś dla mnie, trafiłaś w moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  10. wow ale smacznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z chęcią spróbuję takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności!
    Nie mam awokado...Może się uda zdobyć...

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham avocado, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kolorowo i pewnie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Już widzę głosy jakie to pyszne ale i jakie to awokado jest nieekologiczne ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. I have never tried having avocado and tuna together, but it sounds like a real delicious duo! xo

    Makeup Muddle

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam awokado. W takiej wersji, musi wyjątkowo smakować.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł kochana. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...