Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

piątek, 7 lutego 2020

Kluski kładzione


Kluski to jedna ze smaczniejszych propozycji na błyskawiczny i taniutki obiad. Nie trzeba nawet iść na zakupy. Składniki do przygotowania klusek ma się po prostu w kuchennej szafce. Kluski mogą być samodzielnym daniem, np podane z sosem i surówką. Albo dodatkiem do gulaszu. Odmienią tradycyjne ziemniaczane dodatki. Kluski są miękkie, delikatne i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki obiad,  wtedy kiedy brakuje nam pomysłów. Myślę,że przepis przyda się na zabiegane dni, kiedy żałujemy, że czas nie jest z gumy, i w szaleństwie pracy, porządków i innych obowiązków, nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni. A jednak jeść trzeba!


Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Sól
Pieprz
2-3 łyżki wody

Jajka lekko ubijam z solą i pieprzem. Dodaję wodę, następnie partiami, ciągle mieszając, wsypuję mąkę. Dokładnie łączę składniki, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Zagotowuję wodę z solą, łyżeczkę nabieram ciasto, wkładam ją do wrzątku i tak postępuję aż ciasto się skończy. Kluseczki gotuję 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
Ja moje kluski podałam z sosem pieczarkowym, były samodzielnym daniem.


44 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy zamiennik wszelkich ziemniaczków, kasz i ryżu :) myślę, że świetnie by się nadały do mięsa i gęstego sosu :) no i są proste w przygotowaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. A wieszże nigdy nie jadłam? ;)
    Moja mama robiła tak zwane rwane i zwykły makaron ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie to bywało jak np mama była chora i nie chciało jej się gotować ;) albo babcia na piątek robiła z sosem!

      Usuń
  3. Mniammmm...Moja babcia byłą mistrzynią.
    Dzięki Tobie znowu je zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam,a są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno już takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. W dzieciństwie moja mama robiła nam je często na obiad - wiadomo, gdy były trudniejsze czasy, nasze mamy robiły coś z niczego :) A smaki pozostają do dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja to nazywam dinozaury i robię na rosole- pycha! O wiele bardziej mi smakuje niż klasyczny makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam szczerze, że z takimi kluskami jeszcze się nie spotkałam,
    ale jestem bardzo ciekawa jakie są w smaku, dlatego chętnie wykorzystam przepis :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja takie kluski za dzieciaka lubiłam z bigosem :D

    OdpowiedzUsuń
  11. i ja też całe wieki nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm, pyszne wspomnienie dzieciństwa. U nas zawsze z sosem jagodowym :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam, a są takie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mimo, że nie wyglądają smacznie to na pewno takie są :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Moje ulubione danie z dzieciństwa! Pamiętam jeszcze jak babcia mi je robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie kluski! Kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...