Kluski to jedna ze smaczniejszych propozycji na błyskawiczny i taniutki obiad. Nie trzeba nawet iść na zakupy. Składniki do przygotowania klusek ma się po prostu w kuchennej szafce. Kluski mogą być samodzielnym daniem, np podane z sosem i surówką. Albo dodatkiem do gulaszu. Odmienią tradycyjne ziemniaczane dodatki. Kluski są miękkie, delikatne i zupełnie niekłopotliwe w przygotowaniu. W sam raz na szybki obiad, wtedy kiedy brakuje nam pomysłów. Myślę,że przepis przyda się na zabiegane dni, kiedy żałujemy, że czas nie jest z gumy, i w szaleństwie pracy, porządków i innych obowiązków, nie mamy ochoty na długie stanie w kuchni. A jednak jeść trzeba!
Składniki:
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
Sól
Pieprz
2-3 łyżki wody
Jajka lekko ubijam z solą i pieprzem. Dodaję wodę, następnie partiami, ciągle mieszając, wsypuję mąkę. Dokładnie łączę składniki, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Zagotowuję wodę z solą, łyżeczkę nabieram ciasto, wkładam ją do wrzątku i tak postępuję aż ciasto się skończy. Kluseczki gotuję 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Ja moje kluski podałam z sosem pieczarkowym, były samodzielnym daniem.
Bardzo ciekawy zamiennik wszelkich ziemniaczków, kasz i ryżu :) myślę, że świetnie by się nadały do mięsa i gęstego sosu :) no i są proste w przygotowaniu :D
OdpowiedzUsuńo tak, super są do sosu!
UsuńUwielbiam takie kluski☺
OdpowiedzUsuńja też! :)
UsuńA wieszże nigdy nie jadłam? ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robiła tak zwane rwane i zwykły makaron ;)
u mnie to bywało jak np mama była chora i nie chciało jej się gotować ;) albo babcia na piątek robiła z sosem!
UsuńTakie lane? :)
UsuńMniammmm...Moja babcia byłą mistrzynią.
OdpowiedzUsuńDzięki Tobie znowu je zrobię!
;0
UsuńUwielbiam takie kluseczki.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDawno nie robiłam,a są pyszne :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDawno już takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW dzieciństwie moja mama robiła nam je często na obiad - wiadomo, gdy były trudniejsze czasy, nasze mamy robiły coś z niczego :) A smaki pozostają do dziś :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJa to nazywam dinozaury i robię na rosole- pycha! O wiele bardziej mi smakuje niż klasyczny makaron:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNigdy chyba nie jadłam 😅
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPrzyznam szczerze, że z takimi kluskami jeszcze się nie spotkałam,
OdpowiedzUsuńale jestem bardzo ciekawa jakie są w smaku, dlatego chętnie wykorzystam przepis :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
polecam:)
UsuńJa takie kluski za dzieciaka lubiłam z bigosem :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDawno już nie jadłam :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńi ja też całe wieki nie jadłam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmmm, pyszne wspomnienie dzieciństwa. U nas zawsze z sosem jagodowym :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDawno nie jadłam, a są takie pyszne :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne, idealne na obiad:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMimo, że nie wyglądają smacznie to na pewno takie są :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione danie z dzieciństwa! Pamiętam jeszcze jak babcia mi je robiła :)
OdpowiedzUsuń:0
Usuńoj nie nie:) moja zmora xd
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie kluski! Kojarzą mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku :-)
OdpowiedzUsuń