Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 9 stycznia 2020

Zapiekane puree z brukselką

Ciągle się ostatnio zastanawiam -gdzie ta zima? Czy śnieg i mróz, to już moje dziecięce wspomnienia? Pamiętam te zaspy, mroźne spacery do szkoły, kiedy wystające spod czapki włosy natychmiast robiły się białe. Ten czas kiedy kiedy było biało, pięknie i radośnie. Teraz jest szaro i nijako. Nie lubię takiej zimy. Wiem, że gdzieś tam w górach leży śnieg, ale zdjęcia nie zastąpią mi zimy na żywo. No cóż, pozostaje mi marudzić i narzekać. Albo i skończyć narzekanie. Zapraszam na bardzo szybki obiad. Puree i brukselka, a to wszystko posypane serem. Takie proste, zimowe danie. Jest pysznie, kremowo, serowo, i tak szybko i tak prosto! Oczywiście milej by się jadło taką zapiekankę mając za oknem, połacie śniegu, ale już koniec narzekania! Jemy, gotujemy i cieszymy tym co mamy.


Składniki:
5 sporych ziemniaków
5 łyżek mleka
2 małe ząbki czosnku
2 łyżki masła plus łyżeczka
Kilka sporych brukselek 
2 łyżki sera Pecorino 
Gałka muszkatołowa
Biały Pieprz
Sól

Ziemniaki obieram, kroję w kawałki, gotuję z czosnkiem do miękkości, na ostatnie 5 minut dodaję brukselkę.  Odcedzam, brukselkę wyjmuję.  
Do ziemniaków dodaję mleko i masło- 2 łyżki, ubijam je na gładkie puree. Doprawiam solą, pieprzem i gałką. 
Naczynie do zapiekania smaruję masłem. Wykładam puree, wciskam w nie brukselkę, posypuję serem. Danie zapiekam 25 minut w 185 stopniach. 





52 komentarze:

  1. Wspaniałe!
    Uwielbiam brukselkę. Muszę to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze jak prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często najprościej znaczy najlepiej :)

      Usuń
    2. No pewnei. po co sobie komplikować zcie ;)

      Usuń
  3. Kooocham brukselkę <3 Pyszny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniammm to musi być pyszne! Uwielbiam brukselkę, a tak dawno jej nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja raczej za brukselką nie rozglądam się specjalnie, ale może w tej wersji by mi posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brukselki są bardzo zdrowe, przeciwdziałają rozwijającym się komórkom rakowym. Szybkie danie, i wierze, że bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być naprawdę bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Za brukselką zbytnio nie przepadam, ale taką potrawę może skusiłabym się spróbować :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie lubię brukselki, ale gdyby tak zastąpić ją tutaj brokułem :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie lubię brukselki, ale zamiast niej jakiś inny składnik i byłodby super :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne danie, kiedyś nie lubiłam brukselki, ale teraz się do niej przekonałam :) miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham brukselkę. Tylko wiecznie ją jem albo w zupie, albo z bułka tartą. A tu wreszcie coś innego. Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. kocham brukselkę:D trochę wali podczas gotowania ale co tam xd

    OdpowiedzUsuń
  14. polaczenie smakowe akurat dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zapiekanki to mój konik. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  16. Puree uwielbiam choć brukselka to nie jest moje ulubione warzywo :P Choć w takie połączenie ciekawie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  17. Super, choć nie wszystkim z brukselką po drodze.

    OdpowiedzUsuń
  18. O nie! nie cierpię brukselki :P
    Choć przepis jest bardzo ciekawy i łatwy... może by tak zastąpić czymś tą brukselkę? ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...