Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 16 stycznia 2020

Francuskie z czarnym bzem


Co jak co, ale ciasto francuskie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo wdzięczne. Pasuje do wielu wypieków, ciasta, ciasteczka, owoce w cieście... W kilka chwil można wyczarować pyszny deser. Ja do popołudniowej herbaty zrobiłam smakowite ciasteczka z czarnym bzem, a dokładniej z konfiturą z czarnego bzu i pomarańczowym lukrem. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Kwaskowate nadzienie i słodki lukier. Bardzo chrupiące ciastka, które pyszne są na ciepło. W sam raz kiedy wpadną niespodziewani goście. Albo w ponure popołudnie najdzie Was ochota na małe słodkie co nieco! Tę pogodę trzeba sobie osłodzić! 
Składniki:
 1 arkusz ciasta francuskiego
5 łyżek konfitury z czarnego bzu
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy


Ciasto francuskie należy lekko rozwałkować. Dzielę je na 10 kwadratów. W kwadracie wycinam kwadrat- zostawiam dolne 2 rogi nienacięte. Smaruję środkowy kwadrat połową łyżki nadzienia, sklejam boki kwadratu do środka, a pozostałe ramki zakładam na przemian- prawą na lewy bok, lewą na prawy. Ciastka smaruję mlekiem i piekę je 20 minut w 185 stopniach. 


Z cukru pudru i soku robię lukier. Smaruję nim ciastka. 




50 komentarzy:

  1. jejaaa dlaczego ja jestem właśnie na diecie :D :D no są genialne na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, też uwielbiam ciasto francuskie, daje wiele fajnych możliwości :) z czarnym bzem to musi być pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie :D Idealne do kawy :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie mam zawsze w lodówce, bo przydaje się nawet gdy niespodziewanie wpadną do nas goście. Muszę wypróbowac ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie lubię ciasta francuskiego :) Ot taki odwrotek ze mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Częstuję się przez ekran!
    To musi być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne te drożdżóweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. U Ciebie wszystko jest takie proste, nawet ciasto francuskie o którym zawsze marzyłam, w sensie zrobię je sama...
    Teraz się nie wymigam..

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy wzór uformowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale ciasto francuskie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I znowu pyszności! Dla mnie jesteś kopalnią pomysłów, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  12. JEstem fanem ciasta francuskiego :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają pysznie, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...