Co jak co, ale ciasto francuskie jest nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo wdzięczne. Pasuje do wielu wypieków, ciasta, ciasteczka, owoce w cieście... W kilka chwil można wyczarować pyszny deser. Ja do popołudniowej herbaty zrobiłam smakowite ciasteczka z czarnym bzem, a dokładniej z konfiturą z czarnego bzu i pomarańczowym lukrem. Niezwykle pyszne i aromatyczne. Kwaskowate nadzienie i słodki lukier. Bardzo chrupiące ciastka, które pyszne są na ciepło. W sam raz kiedy wpadną niespodziewani goście. Albo w ponure popołudnie najdzie Was ochota na małe słodkie co nieco! Tę pogodę trzeba sobie osłodzić!
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
5 łyżek konfitury z czarnego bzu
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
Ciasto francuskie należy lekko rozwałkować. Dzielę je na 10 kwadratów. W kwadracie wycinam kwadrat- zostawiam dolne 2 rogi nienacięte. Smaruję środkowy kwadrat połową łyżki nadzienia, sklejam boki kwadratu do środka, a pozostałe ramki zakładam na przemian- prawą na lewy bok, lewą na prawy. Ciastka smaruję mlekiem i piekę je 20 minut w 185 stopniach.
Z cukru pudru i soku robię lukier. Smaruję nim ciastka.
Takich nigdzie nie kupi :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
Usuńjejaaa dlaczego ja jestem właśnie na diecie :D :D no są genialne na pewno!
OdpowiedzUsuńsą wspaniałe:)
Usuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki:)
Usuńa proszę;)
UsuńTak, też uwielbiam ciasto francuskie, daje wiele fajnych możliwości :) z czarnym bzem to musi być pychotka :)
OdpowiedzUsuńjest! :)
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :D Idealne do kawy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
;)
UsuńPyszne. Idealne do kawy.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto francuskie mam zawsze w lodówce, bo przydaje się nawet gdy niespodziewanie wpadną do nas goście. Muszę wypróbowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńA ja nie lubię ciasta francuskiego :) Ot taki odwrotek ze mnie :)
OdpowiedzUsuńbywa i tak:)
UsuńMniam,wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCzęstuję się przez ekran!
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne...
;)
UsuńWygląda rewelacyjnie. :*
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńZjadlabym taka drozdzoweczke :)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńFajne te drożdżóweczki :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńSmacznie i oryginalnie:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPysznie ☺
OdpowiedzUsuń;)
UsuńU Ciebie wszystko jest takie proste, nawet ciasto francuskie o którym zawsze marzyłam, w sensie zrobię je sama...
OdpowiedzUsuńTeraz się nie wymigam..
:)
UsuńAle pyszności!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń;0
UsuńGdybym tylko miała piekarnik 🙈
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCiekawy wzór uformowałaś :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńTakiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale ciasto francuskie lubię :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńI znowu pyszności! Dla mnie jesteś kopalnią pomysłów, dziękuję!
OdpowiedzUsuńmiło mi;)
UsuńJEstem fanem ciasta francuskiego :D
OdpowiedzUsuń;0
UsuńWyglądają pysznie, super przepis :)
OdpowiedzUsuń