Niby zwykłe i proste ciasto, ale dzięki orzechom w karmelu smakuje zupełnie inaczej. Do tego wydaje mi się, że wygląda całkiem, całkiem i nie trzeba się wstydzić takiego placka przed gośćmi. Jabłka i orzechy to wyjątkowo jesienny duet. Takie typowe ciasto na deszczowe popołudnie. Pięknie pachnie i już podczas pieczenia przynosi ukojenie. Jak dla mnie zapach pieczonego ciasta, jest naturalną formą aromaterapii. Uwielbiam ten czas, gdy w piekarniku mam ciasto i już za moment, wiem, że go skosztuję. Ciasto jest lekkie, delikatne, wspaniale kontrastują z nim chrupiące i słodkie orzechy. A jabłka? Zobaczcie jak uroczo wyglądają! Polecam taki placek, typowo jesienne aromaty, umilą każdy dzień!
Robię orzechy w karmelu. Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i wodę, co jakiś czas potrząsam patelnią i czekam aż cukier się rozpuści. Gdy karmel zacznie się gotować wrzucam orzechy i cynamon. Często mieszając smażę orzechu przez 2-3 minuty. Przekładam je na papier do pieczenia i odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Dodaję jajka i ucieram dalej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, mieszam. Na koniec dolewam mleko. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obieram, kroję na połówki, wycinam gniazda nasienne. Jabłka nacinam z wierzchu, nie rozcinając ich do końca. Jabłka wykładam na ciasto i lekko je wciskam w środek.Wierzch posypuję orzechami.
Placek piekę 45-50 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
3 jajka
250 gramów mąki pszennej
80 gramów cukru
125 gramów masła
4 średnie jabłka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 paczka cukru cukru z prawdziwą wanilią
Orzechy w karmelu:
3 garście orzeszków ziemnych
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
Odrobina cynamonu
1 łyżka wody
Masło i bułka tarta do formy
Ewentualnie cukier puder
Robię orzechy w karmelu. Na patelni roztapiam masło, dodaję cukier i wodę, co jakiś czas potrząsam patelnią i czekam aż cukier się rozpuści. Gdy karmel zacznie się gotować wrzucam orzechy i cynamon. Często mieszając smażę orzechu przez 2-3 minuty. Przekładam je na papier do pieczenia i odstawiam do ostudzenia.
Masło ucieram z cukrami na jasny krem. Dodaję jajka i ucieram dalej. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta, mieszam. Na koniec dolewam mleko. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Jabłka obieram, kroję na połówki, wycinam gniazda nasienne. Jabłka nacinam z wierzchu, nie rozcinając ich do końca. Jabłka wykładam na ciasto i lekko je wciskam w środek.Wierzch posypuję orzechami.
Placek piekę 45-50 minut w 185 stopniach.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Bardzo lubię tego typu placki i myślę że zdołałabym go zrobić
OdpowiedzUsuń;)
UsuńI think it's so yummy! Thank you for sharing dear. Please check out my blog beauty4fem.blogspot.com. Glad to meet you.
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWygląda naprawdę korzystnie!
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńProste ciasto proste połączenia a jaki efekt ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtaki placek musi być pyszny
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAleż ten placek wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuń:0
Usuńfajnie to wygląda omom:)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńZjadłabym takie ciasto. Wygląda super. ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńpoproszę kawałek! :))
OdpowiedzUsuń;)
Usuńojej, czy ja już mówiłam, że kocham orzechy :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńGeneralnie pod każdym Twoim postem chyba musiałabym napisać że pycha! Żałuję, że nie mam wystarczająco dużo czasu na pieczenie takich pysznych ciast. Choć może to I dobrze bo przy mojej miłości do słodkości chyba bym się już toczyła xD
OdpowiedzUsuńMusi być przepyszny :) I te orzechy w karmelu... mniam :D
OdpowiedzUsuń