Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

poniedziałek, 30 grudnia 2019

Pijana babka

Na Sylwestra mam dla Was propozycję na niezwykłą babkę. Zrobimy bowiem pijaną babkę. Ja swoją babkę solidnie napoiłam piwem Guinness. A co będę jej żałować! Co z tego wyszło? Słodowa, lekko karmelowa i przepysznie wilgotna babka, która polana dwoma rodzajami czekolady, oraz imprezową posypką, zrobi wrażenie na każdym. Pachnie niesamowicie, dostarcza wiele przyjemności i nieważne, czy będziemy ją zajadać sami pod kocem, czy na rodzinnym powitaniu Nowego Roku, czy też na prywatce, doda tej chwili wyjątkowego smaku. Świetnie będzie też pasować na karnawałowe szaleństwa i małe spotkania. Ja nie planuję nic, bo z rana normalnie pracuję, całkiem możliwe więc,że Nowy Rok przegapię z powodu snu :)

Chciałam Wam życzyć Pięknego i Smacznego Nowego Roku!


Składniki:
125 gramów masła
Szklanka piwa Guinness
3 jajka
2 łyżeczki kakao
100 gramów cukru
300 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
2 łyżki mleka
50 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów białej czekolady


W garnuszku podgrzewam piwo z masłem. Masa nie może się zagotować. Na koniec dodaję cukier waniliowy i kakao, odstawiam do przestudzenia. 
W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem na jasny krem. Dodaję mleko oraz piwną mieszankę. Dosypuję mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączę składniki. 
Babkę piekę 45 minut w 190 stopniach. Studzę. 
W garnuszkach rozpuszczam czekolady z łyżką mleka. Polewam  nimi fantazyjnie wypiek. Ja dodatkowo posypałam babkę kolorową posypką. 




Moja rada- jeżeli nie znajdziecie oryginalnego piwa Guinness, użyjcie ciemnego, karmelowego.

39 komentarzy:

  1. A ile proszku do pieczenia bo zabrakło go w składnikach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałabym, że można wykorzystać piwo Guiness do zrobienia babki :D Można w niej wyczuć jego smak?
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, babka jest słodowa, taka gorzkawo karmelowa :)

      Usuń
  3. ale pięknie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sylwestrową noc koniecznie musi być w wersji podchmielonej. Wygląda wspaniale.
    Pomyślnego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O niezle. Tego jeszcze nie było. Ciekawa jestem, jak smakuje ;) Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podrzucę przepis przyjaciółce :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe zastosowanie piwa :) Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowna babeczka kochana :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie robi wrażenie :) Wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ojejku, aż zechciało mi się ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajna babka, z piwem musi ciekawie smakować :) szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...