Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

wtorek, 12 listopada 2019

Miks owoców pod kruszonką z pomarańczową nutą

Dziś zapraszam na deser pachnący latem. Coś, co przypomina słoneczne i ciepłe dni. Kiedy za oknem widzę tę szarość, to wiem, że ten deser jest antidotum na smutne chwile. Rozjaśni najbardziej szary dzień. A taki mamy dziś. W zasadzie od rana wiedziałam, że potrzebuję czegoś na rozjaśnienie tej szarości. Ten poniedziałko-wtorek, był wyjątkowo wręcz deszczowy i ponury. Słońca brak, energii brak, dobrego humoru tak samo. Zapragnęłam więc przypomnieć sobie lato. Owoce pod kruszonką. Do tego lody. Ale to było pyszne!



Składniki:
2 jabłka
1 duża pomarańcza
100 ml soku pomarańczowego
Szklanka truskawek
2 brzoskwinie
100 gramów masła
150 gramów mąki
4 łyżki wiórków kokosowych
80 gramów cukru
Cukier puder


Owoce dokładnie myję, obieram ze skórki. Jabłka kroję w półplasterki, pomarańczę  i brzoskwinie w kostkę,a  truskawki na połówki.Zalewam je sokiem pomarańczowym, i odstawiam na kwadrans.
W międzyczasie szykuję kruszonkę. Siekam masło z cukrem, dodaję mąkę  i wiórki kokosowe. Zagniatam luźna kruszonkę.
Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję kruszonką. Zapiekam je 30 minut w 185 stopniach, aż kruszonka zbrązowieje. Kruszonka jest najlepsza na ciepło, z lodami.

30 komentarzy:

  1. owoce i kruszonka doskonałe połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki mix to ja rozumiem!
    Kuszący...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam nigdy takiego połączenia, idealny smak lata :)
    I wygląda super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki deser o każdej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienity pomysł na każdą okazję :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...