Ciasto z jabłkami i cynamonem to kwintesencja jesieni. Na ten najbliższy dłuższy i rodzinny weekend, polecam proste, jesienne ciasto z jabłkami. Jego wielką zaletą, jest to, że ciasto jest niezwykle wilgotne i delikatne. Charakteru dodają mu cynamonowe kleksy, masło, cukier i cynamon podczas pieczenia zamieniają się w coś na kształt cynamonowego karmelu. Dodają ciastu wyrazistości i dodatkowo nawilżają wypiek. To ciasto dosłownie rozpływa się w ustach. Jest w sam raz na powitanie listopada. Nie lubię tego miasta, muszę go sobie osłodzić, ciastem i aromatem cynamonu. Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo intensywny, jutro będzie tak samo. Fajnie będzie więc znaleźć kilka chwil dla siebie. Ja, ciasto i zielona herbata z wanilią...
Jabłka myję, obieram i kroję w kostkę.
Jajka ucieram z cukrem i wanilią na krem. Dodaję maślankę oraz olej i łączę składniki.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników, mieszam. Na końcu do ciasta dodaję jabłka, i łączę je z ciastem. Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto.
Szykuję masę cynamonową. Roztapiam masło w garnuszku, dodaję cukier i cynamon, podgrzewam przez 3 minuty. Chwilę studzę. Z masy cynamonowej robię kleksy na wierzchu ciasta. Placek piekę 50 minut w 190 stopniach.
Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Składniki:
3 jabłka - najlepsze będą Koksy
200 ml maślanki
100 gramów cukru
3 jajka
300 gramów mąki pszennej
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa cynamonowa:
1 łyżka cynamonu
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
Cukier puder
Jajka ucieram z cukrem i wanilią na krem. Dodaję maślankę oraz olej i łączę składniki.
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję do mokrych składników, mieszam. Na końcu do ciasta dodaję jabłka, i łączę je z ciastem. Formę do pieczenia wykładam papierem, wylewam ciasto.
Szykuję masę cynamonową. Roztapiam masło w garnuszku, dodaję cukier i cynamon, podgrzewam przez 3 minuty. Chwilę studzę. Z masy cynamonowej robię kleksy na wierzchu ciasta. Placek piekę 50 minut w 190 stopniach.
Po przestudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Zapachniało jesienią i jabłkami:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPychota. Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuń;0
Usuńpycha:) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń;0
Usuńomom:)
UsuńNa taki placuszek to ja się piszę,pyszny :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam to proste ale pyszne połączenie jabłka i cynamonu :)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńszybkie i smaczne ciacho
OdpowiedzUsuń;)
UsuńOoo! Pyszne. Dla mnie...
OdpowiedzUsuń;0
UsuńNajlepsze jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWanilia ❤️♥️❤️💓 uwielbiam ten aromat i jabłka...
OdpowiedzUsuńHmm..
Narobiłaś mi wieczorem smaka
;)
UsuńNa maślance ciacha są mega wilgotne :)
OdpowiedzUsuńoj tak:)
UsuńAkurat do kawy :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńWygląda pysznie. Przypomina mi to ciasta robionę przez moją mamę :) Ale chyba sobie upiekę, taką mi ochotę zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
polecam:)
Usuńtakie placuszki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPycha, uwielbiam takie jesienne wypieki☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńIdealne jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńCiasto idealne na jesień. Zjadłabym takie. :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciasto z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście bardzo kojarzy się z jesienią oraz nie jest trudne do przygotowania ;)
Smacznego!
:)
UsuńOstatnio bardzo polubiłam ciasta z jabłkami 😍
OdpowiedzUsuń;)
Usuńbardzo fajne jesienne ciacho. Upiekę takie!
OdpowiedzUsuńpolecam:)
UsuńUwielbiam takie ciasta, mniamm:**
OdpowiedzUsuń;)
Usuń