Kontakt:

magda_girsztowt@wp.pl

czwartek, 12 września 2019

Budyń z masłem orzechowym


Masło orzechowe zjem zawsze i wszędzie. Tak samo jak budyń. Nie jadłam jednak nigdy budyniu z dodatkiem orzechowego masła, postanowiłam więc zrobić swoją wersję. Efekt? Świetny. Pyszny budyń o konkretnym smaku masła orzechowego z kawałkami orzeszków. Mi ten budyń umilił wtorkowe popołudnie. Takie nieco jesienne i deszczowe. Niezbyt miłe. Zimne i szare. Mam nadzieję,że weekend zaskoczy mnie nieco ładniejszą pogodą. A na razie testuję przepisy na wieczorne umilacze. Ten budyń z pewnością będzie się pojawiał się w mojej kuchni. 


Składniki:
300 ml mleka sojowego waniliowego
3 czubate  łyżki masła orzechowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka syropu klonowego
Ziarna kawy w czekoladzie ( opcjonalnie)

200 ml mleka zagotowuję. W reszcie mleka rozrabiam mąkę i masło orzechowe, mieszam dokładnie składniki, mieszankę wlewam na mleko, i gotuję do zgęstnienia-około 5 minut. 
Na koniec dosładzam budyń syropem klonowym, podaję z ziarnami kawy w czekoladzie. 


27 komentarzy:

  1. Dawno już nie jadłam budyniu. Aż sobie jutro jakiś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej pyszności już dawno nie jadłam, a budyń uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z masłem orzechowym musi być smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicje!
    Zjadłabym z radością...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno nie jadłam budyniu. Także, zrobiłaś mi wielką ochotę i chyba sobie takowy zrobie. Jest idealny do filmu na Netflixie w jesienne wieczory, które niestety nadchodzą!
    Pozdrawiam, a w wolnym czasie zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, na leniwy serialowy wieczór budyń pasuje idealnie:)

      Usuń
  6. Rano nawet zastanawiałam się czy w ramach poobiedniego deseru nie zrobić budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno budyniu nie jadłam. Muszę sobie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie :) nie zestawiałam budyniu z masłem orzechowym

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...